Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden vetosi kansallisen yhtenäisyyden puolesta, lupasi olla kaikkien presidentti

Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden vetosi virkaanastujaispuheessaan voimakkaasti kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Yhtenäisyyden avulla voimme tehdä suuria asioita, Biden sanoi.

Bidenin mukaan ilman yhtenäisyyttä ei ole rauhaa, vain katkeruutta ja vihaa. Hänen mukaansa yhtenäisyys on Yhdysvalloille polku eteenpäin.

– Minä olen kaikkien amerikkalaisten presidentti, Biden sanoi parikymmentä minuuttia kestäneessä puheessaan.

Bidenin mukaan amerikkalaisten pitää hylätä kulttuuri, jossa faktoja manipuloidaan. Politiikan ei tarvitse olla kuin raivoava tuli, joka tuhoaa kaiken tieltään, Biden sanoi.

– Meidän täytyy lopettaa tämä sivistymätön sodankäynti, joka asettaa punaisen sinistä vastaan, maaseudun kaupunkeja vastaan, konservatiivit liberaaleja vastaan, Biden sanoi viitaten republikaanien ja demokraattien tunnusväreihin.

– Me voimme tehdä sen, jos avaamme sielumme sen sijaan että kovetamme sydämemme, jos osoitamme suvaitsevaisuutta ja nöyryyttä ja jos olemme valmiita astumaan toisen ihmisen saappaisiin.

Biden piti kesken virkaanastujaispuheensa lyhyen hiljaisen hetken koronan sadoilletuhansille amerikkalaisille uhreille.

– Meidän täytyy kohdata tämä pandemia yhtenä kansakuntana, hän painotti.

– Me tarvitsemme kaikki voimamme selvitäksemme läpi tämän pimeän talven. Me olemme etenemässä vaiheeseen, joka saattaa olla tämä viruksen kovin ja tappavin.

"Demokratia on voittanut"

Biden sanoi puheessaan demokratian voittaneen Yhdysvalloissa ja että kansan ääntä on kuultu. Hän kuvasi virkaanastujaispäiväänsä myös toivon päiväksi.

– Demokratia on arvokas, demokratia on särkyvä ja tällä hetkellä, ystäväni, demokratia on voittanut, Biden sanoi.

Uusi presidentti viittasi virkaanastujaispuheessaan myös kongressin parin viikon takaisiin väkivaltaisuuksiin. Bidenin mukaan väkijoukko yritti käyttää väkivaltaa estääkseen amerikkalaista demokratiaa toimimasta.

Biden sanoi, että amerikkalaiset kukistavat poliittisten ääriliikkeiden, valkoisen ylivallan ja kotimaisen terrorismin nousun.

– Meidän historiamme on ollut jatkuvaa kamppailua sen amerikkalaisen ihanteen, että kaikki on luotu tasa-arvoisiksi, ja meitä repineen rasismin, nativismin, pelon ja demonisoinnin välillä, Biden sanoi.

Hän lupasi myös, että Yhdysvallat korjaa suhteensa liittolaisiinsa. Bidenin mukaan Yhdysvallat on vahva ja luotettava kumppani rauhan ja turvallisuuden puolesta.

Harris ensimmäinen varapresidentiksi valittu nainen

Biden ja varapresidentti Kamala Harris vannoivat molemmat virkavalansa Washingtonissa järjestetyissä virkaanastujaisissa.

Biden vannoi virkavalansa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtajalle John Robertsille kongressirakennuksen portailla järjestetyssä tilaisuudessa.

Demokraattien ehdokkaana ollut Biden, 78, voitti republikaanipresidentti Donald Trumpin marraskuun alussa järjestetyissä presidentinvaaleissa.

Harris, 56, on ensimmäinen Yhdysvaltain varapresidentiksi valittu nainen. Harris eroaa aiemmista varapresidenteistä myös etnisen taustansa puolesta. Harrisin äiti on intialaistaustainen ja hänen isänsä jamaikalainen.

Bidenin edeltäjä Donald Trump ei poikkeuksellisesti osallistunut Bidenin virkaanastujaisiin. Hän oli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti yli 150 vuoteen, joka jättää poliittisista syistä osallistumatta seuraajansa virkaanastujaisiin.

Vaalitappionsa itsepintaisesti kiistänyt Trump lähti presidentin virkalentokoneella Floridaan muutamia tunteja ennen virkaanastujaisten alkamista.

Entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton osallistuivat virkaanastujaisiin, samoin kuin Trumpin varapresidentti Mike Pence, joka ei osallistunut Trumpin lähtömuodollisuuksiin Andrewsin sotilastukikohdassa Washingtonin lähistöllä.

Koronavirusepidemian ja turvallisuusuhkien takia virkaanastujaisiin ei tällä kertaa päästetty ollenkaan yleisöä, vaan tapahtumaa seurasi paikan päällä vain noin tuhat viranhaltijaa ja kutsuvierasta.

- - -

Korjattu kello 22.38: Trump oli ensimmäinen väistyvä presidentti yli 150 vuoteen, joka jätti seuraajansa virkaanastujaiset väliin poliittisista syistä. Muista syistä tilaisuuden on jättänyt väliin muutama muu.