Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ministeri Kiuru patistaa AstraZenecan johtoa rokotetoimituksissa

Von der Leyen muistutti Euroopan sijoittaneen miljardeja maailman ensimmäisten koronarokotteiden kehittämiseen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on vedonnut lääkeyhtiö AstraZenecaan koronarokotetuotannon tehostamiseksi. Kiuru lähestyi yhtiön toimitusjohtajaa tiistaina ja pyysi lääkeyhtiötä tekemään kaikkensa, jotta rokotetuotannon alkuperäisessä aikataulussa pysyttäisiin.

Ministeri huomauttaa, että EU on rahoittanut yritystä rokotetuotannon varmistamiseksi ja näin ollen yhtiön on pidettävä sitoumuksistaan kiinni.

AstraZeneca on ilmoittanut, että se ei pystykään tuottamaan koronarokotteita siinä tahdissa kuin alun perin ilmoitti. Uutistoimisto Reutersin mukaan määrä jäisi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 60 prosenttia suunniteltua pienemmäksi.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides on niin ikään ottanut kantaa tilanteeseen ja sanonut, että EU ei hyväksy AstraZenecan ilmoitusta rokotetoimitusten viivästymisestä. Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on puhunut toimitusaikataulusta AstraZenecan toimitusjohtajan kanssa.

Euroopan lääkeviraston on määrä käsitellä yhtiön ja Oxfordin yliopiston kehittämän rokotteen myyntilupa-asiaa tällä viikolla.

Von der Leyen: Lääkeyhtiöiden täytyy jakaa koronarokotteita

Koronarokotteita valmistavien yhtiöiden täytyy jakaa niitä, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen virtuaalisesti järjestetyssä Maailman talousfoorumissa tiistaina.

Euroopan komission ja lääkeyhtiöiden väliset suhteet ovat kiristyneet koronarokotteiden toimitusten viivästymisten takia.

Von der Leyen muistutti Euroopan sijoittaneen miljardeja maailman ensimmäisten koronarokotteiden kehittämiseen. Rokotteita valmistavien yritysten on hänen mukaansa kunnioitettava velvollisuuksiaan.

Komissio vaatii vastauksia ruotsalais-brittiläiseltä AstraZenecalta ja yhdysvaltalaiselta Pfizerilta niiden ilmoittamista rokotejakelun viivästyksistä Euroopan unionin alueella.

EU:ssa on herännyt huoli siitä, että lääkeyhtiöt saattavat myydä unionille korvamerkittyjä rokoteannoksia sen ulkopuolelle. Von der Leyenin mukaan rokotevientiä varten luodaan mekanismi, joka varmistaa sen, että yhtiöt täyttävät sopimusvelvoitteensa EU:ta kohtaan.

Lähteenä myös AFP

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut