Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylä siirtyi leviämisvaiheeseen – yläkoulut etäopetukseen, harrastustoiminta ja museot kiinni

Heikentyneen koronatilanteen kanssa paininut Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Kaupunki tiedotti sunnuntaina, että terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa ruuhkautuneen jäljitystyön vuoksi ja karanteenien asettaminen on siten vaarassa hidastua.

Kuntosalilta ja baarissa järjestetystä opiskelijatapahtumasta lähteneiden tartuntaryppäiden lisäksi Jyväskylässä on nyt tullut ilmi tartuntoja esimerkiksi alaikäisten harrastuksista. Kuluneen viikon aikana satoja oppilaita yli kymmenestä koulusta on asetettu karanteeniin.

Yläkoulut suljetaan maanantaista alkaen viikoksi, ja kaupungin perusopetuksen koulujen 7.–9. luokat ovat ensi viikon etäopetuksessa. Jyväskylän kaupungin tiedotteessa kerrotaan, ettei etäopetus koske esimerkiksi erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita.

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä puolestaan kertoi päätyneensä siihen, että kaupunki keskeyttää alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa kahden viikon ajaksi. Lisäksi kirjastot ja museot suljetaan kahdeksi viikoksi huomisesta lähtien. Koko kaupungin alueella suositellaan laajaa etätyötä helmikuun ajan kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Toimet "ikäviä ja harmillisia"

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoi sunnuntaisessa tiedotustilaisuudessa, että alaikäisten harrastusten keskeyttämistä pyrittiin välttämää rajaamalla tartuntaketjuja. Viikonloppuna ilmi tulleiden tartuntojen myötä kävi kuitenkin selväksi, ettei tavoitteeseen päästy.

Koivisto kuvasi toimia ikäviksi ja harmillisiksi sekä sellaisiksi, joilla on myös haittavaikutuksia.

– Sen takia näitä on mahdollisimman pitkään yritetty välttää, ja sen takia ne asetetaan nyt määräajaksi, hän sanoi.

Tavoitteena on, ettei oppilaiden tarvitse olla etäopetuksessa viikkoa pitempään. Myös liikuntaharrastukset halutaan avata alle 18-vuotiaille jälleen kahden viikon jälkeen, samoin kuin kirjastot ja museot. Tilannetta tarkastellaan jatkuvasti, ja päätöksiä rajoitustoimien mahdollisesta jatkosta tehdään tarpeen tullen.

Myös kaupungin korkeakoulut eli Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ilmoittivat aiemmin tällä viikolla erilaisista toimista viruksen leviämisen estämiseksi, ja sunnuntaina ne tiedottivat edelleen uusista rajoituksista.

Yliopistolla ainoastaan tietyt kriittiset toiminnot jatkuvat kampuksella. Kaikki kampuksen lähiopetus keskeytetään helmikuun ajaksi ja esimerkiksi opiskelijaruokailu tapahtuu take away -myyntinä viikolla 5. Lisäksi kampuksella liikkumista rajoitetaan pitämällä ulko-ovet lukittuina. Ammattikorkeakoulu ilmoitti rajoittavansa kampusten aukioloaikoja.

Kyse voi olla virusmuunnoksesta

Maanantain ja sunnuntaiaamun välisenä aikana positiivisia tartuntoja on todettu Jyväskylässä noin 240. Kaikkia viikon aikana otettuja näytteitä ei kuitenkaan ole vielä analysoitu, joten todennäköisesti tartuntamäärä on tätä suurempi.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoi sunnuntaisessa infossa, että viikon aikana otetuista näytteistä positiivisia oli vajaa kymmenes, mikä on huomattavan suuri osuus.

Karanteeniin asetettuja ihmisiä on Jyväskylässä reippaasti yli tuhat. Sairaalahoidon tarve ei ole vielä ole kasvanut, sillä tartuntamäärät lähtivät nousuun vasta viikko sitten ja tartuntoja ilmenee nyt erityisesti lapsilla ja nuorilla. Pelkona kuitenkin on, että tauti voi levitä myös iäkkääseen väestöön, jolloin hoidon tarve saattaa kasvaa merkittävästi.

Perjantaina kaupunki tiedotti, että tietoa mahdollisista koronaviruksen muunnostartunnoista saadaan ensi viikon alussa. Jos käy ilmi, että leviämisen taustalla on virusmuunnos, tilannetta tarkastellaan Käsmän mukaan yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.

– Jos muuntoviruksesta on kyse, karanteeni-, eristämis- ja testauskäytäntöjä täytyy sitten vielä käydä läpi.

Käsmä huomautti, että jäljitysten ja karanteeniin asettamisten aiheuttama ruuhka terveydenhuollossa vaikuttaa avoterveydenhuollon palveluihin. Esimerkiksi hoitojonot voivat venyä, ja samalla riski taudin leviämisestä kasvaa, kun karanteeniin asettaminen viivästyy.

Koko maassa tartuntoja jo yli 45 000

Koko Suomessa on varmistunut 367 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 336 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Viikon aikana on puolestaan todettu 415 tartuntaa enemmän kuin edeltävien seitsemän päivän aikana.

Taudin ilmaantuvuus koko maassa viimeisen 14 vuorokauden ajalta on nyt 85,8 sataatuhatta asukasta kohden. Suurin ilmaantuvuusluku löytyy edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus), 142,7. Pienin luku puolestaan on nyt Etelä-Karjalassa, jossa on todettu viimeisen kahden viikon aikana 19,6 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Kaikkiaan Suomessa on todettu 45 238 koronatartuntaa.

THL kertoi perjantaina, että koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu epidemian aikana yhteensä 671. Perjantaina sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi oli 126 ihmistä, joista tehohoidossa oli 20.

Koronavirusrokotteen Suomessa on saanut reilut 144 500 ihmistä, ilmeni THL:n tiedoista lauantaina. Toisen rokoteannoksen oli THL:n tietojen mukaan saanut yli 17 700 ihmistä.

Rokotusten etenemistä seuraava THL:n sivusto oli merkitty päivittyneeksi myös sunnuntaina, mutta määrissä ei ollut tapahtunut muutoksia lauantain jälkeen. STT:n tavoittama THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio kertoi, että rokotuksia on lauantaina julkistetun määrän jälkeen tehty, mutta tuoreinta lukua ei ole tällä hetkellä saatavilla myöskään laitoksen sisäisestä järjestelmästä. Kontion mukaan THL selvittää asiaa.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa lisää tartuntoja

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) kahdella osastolla on todettu kahdeksan uutta koronatartuntaa, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Tartunnat havaittiin osastoilla aiemmin ilmenneiden tartuntojen takia tehdyissä uusintaseulonnoissa.

Kolme uusista tartunnoista todettiin Hatanpään neurologisella osastolla potilaina olleilla ja yksi sen työntekijällä. Neljä muuta todettiin Tays Keskussairaalan syöpäosaston työntekijöillä. Tartunnan saaneet ovat olleet karanteenissa.

Osastojen koronatartunnat liittyvät samaan ketjuun, sairaanhoitopiirin tiedotteessa sanotaan. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 24. Henkilökunnan tartuntoja on yhteensä 14, joista kuusi neurologisella osastolla ja kahdeksan syöpäosastolla.

Seulontoja jatketaan maanantaina.

Terrafamen teollisuusalueella tartunta

Myös Terrafamen teollisuusalueella Sotkamossa on todettu koronatartunta, kertoo Kainuun sosiaali- ja terveyshuollon kuntayhtymä. Tartunta todettiin teollisuusalueella työskentelevän urakoitsijan ulkopaikkakuntalaisella työntekijällä. Kaikki tiedossa olleet lähikontaktit on tavoitettu, ja kuusi ulkopaikkakuntalaista on asetettu karanteeniin.

– Terrafame on informoinut alueella työskenteleviä ja ohjeistanut palaamaan töihin vain terveenä sekä hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, sanoo kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla Terrafamelta kuntayhtymän tiedotteessa.

Hänen mukaansa tehdasalueella on aiempien tartuntatapausten jälkeen edellytetty tiukkoja varotoimia.