Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sotarikosoikeudenkäynti alkaa Tampereella – sierraleonelaismiestä syytetään muun muassa murhista ja raiskauksista Liberian sisällissodassa

Juttua istutaan ensin Tampereella kaksi viikkoa, minkä jälkeen käräjäoikeus matkustaa paikan päälle Länsi-Afrikkaan. Kuva on syytetyn miehen vangitsemisoikeudenkäynnistä viime maaliskuulta. Mika Kanerva / LEHTIKUVA

Maria Rosvall / STT

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään länsiafrikkalaisen Liberian sisällissotaa koskevien syytteiden käsittely valmisteluistunnolla.

Suomessa kymmenisen vuotta asunutta sierraleonelaismiestä syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa vuosina 1999–2003. Hän on kiistänyt syytteet.

Tänään tulee julki syytteiden sisältö ja keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaali. Pääkäsittely alkaa keskiviikkona, ja syytettyä on määrä kuulla oikeudessa ensi viikolla.

Juttua istutaan ensin Tampereella kaksi viikkoa, minkä jälkeen käräjäoikeus matkustaa paikan päälle Länsi-Afrikkaan kuulemaan kymmeniä todistajia ja vierailemaan epäiltyjen rikosten tekopaikoilla.

RUF tunnettiin raakuudestaan

Syytetty Gibril Massaquoi on kotoisin Liberian naapurimaasta Sierra Leonesta. Hän oli korkeassa sotilaallisessa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka tunnettiin raaoista otteistaan. Hän toimi myös ryhmän julkisen puhemiehen roolissa ja johtajan avustajana.

STT on kertonut Massaquoin nimen poikkeuksellisesti jo epäilyvaiheessa rikosepäilyn poikkeuksellisen vakavuuden ja miehen aseman vuoksi.

Naapurimaissa Liberiassa ja Sierra Leonessa käytiin veriset sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Kyse oli laajemmasta alueellisesta konfliktista, jossa kuoli satojatuhansia ihmisiä. RUF taisteli Sierra Leonen lisäksi myös Liberiassa presidentti Charles Taylorin tukena.

RUF tuli tunnetuksi raaoista sodankäyntitavoistaan, joihin kuului siviilien tappamista, raiskaamista ja kiduttamista. RUF:n erityinen tavaramerkki oli raajojen katkominen sekä aikuisilta että lapsilta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut