Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistys tuomittiin yhteisösakkoon tuottamuksellisesta rahanpesusta

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Ahvenanmaan Raha-automaattiyhdistyksen (Paf) yhteisösakkoon asiassa, joka koski tuottamuksellista rahanpesua.

Paf oli tammikuussa 2012 tehnyt rahanpesuilmoituksen Keskusrikospoliisin (KRP) Rahanpesun selvittelykeskukselle asiakkaasta, jonka nettipelaaminen oli aiheuttanut rahanpesuepäilyn. Tämän jälkeen asiakas jatkoi Pafin rahapelien pelaamista 580 000 euron edestä lokakuun loppuun 2012 saakka.

KKO: Huolellisuutta ei noudatettu ja rikos toi taloudellista hyötyä

Käräjäoikeus ja hovioikeus tuomitsivat Pafin tuottamuksellisesta rahanpesusta yhteisösakkoon.

Paf valitti ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen. Paf katsoi, että yhdistyksen toiminnassa ei ollut syyllistytty rikokseen ja että yhteisösakkovaatimus oli hylättävä.

KKO kuitenkin katsoi, että Pafin toiminnassa oli syyllistytty tuottamukselliseen rahanpesuun eikä yhdistyksessä ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi. KKO perusteli ratkaisuaan muun muassa sillä, että rikos toi taloudellista hyötyä Pafille.

– Vaikka rikoksentekijä oli jäänyt tuntemattomaksi, oli ilmeistä, että tekijä oli ollut Pafin palveluksessa ja rikos oli tehty tämän hyväksi, KKO perusteli tiedotteessa ratkaisuaan.

Toimitusjohtajaan kohdistettu syyte on hylätty jo käräjäoikeudessa.