Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain mönkijä on laskeutunut Marsin pinnalle, lähettänyt jo ensimmäiset kuvat

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Perseverance-mönkijä on laskeutunut Marsin pinnalle. Se on myös lähettänyt jo ensimmäiset kuvat Maahan.

Kyseessä on jo viides mönkijä, jonka Nasa on lähettänyt tutkimaan punaista planeettaa.

Elämän merkkien etsimisen lisäksi Perseverancen tutkimukset pohjustavat myös mahdollista tulevaa miehitettyä lentoa Marsiin ja ehkä lopulta jopa siirtokunnan perustamista. Tätä varten mukana on muun muassa laite, jolla testataan hapen valmistamista Marsin ilmakehän tarjoamista tarpeista.

Laskeutumispaikaksi oli valittu Jerezo-kraatteri, jossa arvioidaan noin 3,5 miljardia vuotta sitten olleen jokisuisto ja järvi. Alueen kerrostumista toivotaan löytyvän merkkejä muinaisesta elämästä Marsissa.

Uutuus on mönkijän "vatsaan" kiinnitetty vajaan parin kilon painoinen Ingenuity-pienoishelikopteri, jolla kokeillaan lentämisen mahdollisuuksia Marsin olosuhteissa.

Yhdysvaltain Mars-lentoon liittyy jännitettävää myös suomalaisittain. Eurooppalainen konsortio toimitti Perseverance-mönkijään mittauslaitteiston, ja yksi konsortion jäsen on Ilmatieteen laitos, jonka toimittama kosteus- ja painemittauslaitteisto perustuu suomalaisen Vaisalan anturiteknologialle.

Perseverance ei ole ainoa Marsin luona matkaileva miehittämätön avaruusalus. Viime viikolla Mars sai vieraikseen Arabiemiraattien al-Amal-luotaimen ja Kiinan Tianwen-1-luotaimen.

Lähteet: Nasa, Ilmatieteen laitos, BBC, CNN, AFP