Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yle: Kiina havitteli tutkimuslentojen tukikohtaa Kemijärvelle – puolustushallinto tyrmäsi

Kiinalaisia kiinnostanut lentokenttä sijaitsee lähellä Rovajärven sotaharjoitusaluetta. Kuvassa K9-panssarihaupitsi Rovajärvellä vuonna 2016. JOUNI PORSANGER / LEHTIKUVA

STT

Ylen mukaan Kiina halusi lentotukikohdan Kemijärvelle arktisia tutkimuslentoja varten, mutta Suomen puolustushallinto tyrmäsi hankkeen. Vuonna 2018 esitetty aloite on Ylen mukaan pidetty tähän asti piilossa julkisuudelta.

Kiinan valtion arktinen tutkimuslaitos halusi ostaa tai vuokrata Lapista Kemijärven lentokentän Rovajärven sotaharjoitusalueen naapurista.

Ostamista esitti Kemijärven kaupungille Kiinan tutkimuslaitosten ja sotilasasiantuntijan delegaatio tammikuussa 2018.

Kiina olisi tehnyt Kemijärveltä tutkimuslentoja Pohjoisnavalle. Lentoreitiltä voisi tehdä havaintoja Jäämereltä ja myös Koillisväylästä, joka on Kiinan ja Venäjän kiinnostuksen kohde.

Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Anu Sallinen kertoi Ylelle, että tieto Kemijärven lentokentän ostoajatuksesta tuli puolustusministeriöön kolme vuotta sitten. Sallisen mukaan on epätodennäköistä, että valtiolliselle toimijalle myytäisiin kiinteistöä strategisesti tärkeän ampuma-alueen vierestä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut