Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apulaisoikeusasiamies: Senaatti-kiinteistöjen asema valtion monopolivuokranantajana ei perustu lakiin

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen katsoo, ettei valtion liikelaitoksella Senaatti-kiinteistöillä ole oikeudellista asemaa toimia monopoliasemassa valtion virastojen vuokranantajana. Apulaisoikeusasiamies otti asian selvitettäväksi omasta aloitteestaan.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Senaatti-kiinteistöjen asemaa suhteessa sen valtiovuokralaisiin muutettiin asetuksella vuonna 2016. Tällöin vuokralaisilta poistui mahdollisuus tehdä itse sopimuksia suoraan muiden vuokranantajien kuin Senaatti-kiinteistöjen kanssa, eli Senaatti-kiinteistöt sai monopoliaseman. Tämä ei apulaisoikeusasiamiehen mukaan ollut perustuslain mukaista, koska asiasta olisi pitänyt pelkän asetuksen antamisen sijaan säätää laissa.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut laki Senaatti-kiinteistöistä ja Puolustuskiinteistöistä on Pölösen mukaan korjannut tilannetta pitkälti, mutta Senaatti-kiinteistöjen monopoliasema ei edelleenkään perustu lakiin.

Pölösen mukaan monopoliasemasta annettu asetus ei riitä, vaan siitä pitäisi säätää laissa. Näin ollen hän katsoo, että valtion virastot ja laitokset voivat hankkia toimitilat käyttöönsä myös vapailta markkinoilta.

Apulaisoikeusasiamies on pyytänyt valtiovarainministeriötä ilmoittamaan heinäkuun loppuun mennessä muun muassa siitä, mihin toimiin se ja Senaatti-konserni ovat ryhtyneet monopoliaseman purkamiseksi.

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos. Sen tehtävänä on lain mukaan huolehtia valtion kiinteistövarallisuudesta.