Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Fimean mukaan Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan Suomessa kuten tähänkin asti – Euroopan lääkevirasto samalla linjalla, Tanska, Norja ja Islanti keskeyttivät käytön veritulppatapausten vuoksi

Koronarokotukset ovat Tanskassa olleet hyvässä vauhdissa. AFP / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg, Nina Törnudd, Hannu Aaltonen / STT

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.

Yhtään rokotteeseen liittyvää veritulppatapausta ei ole toistaiseksi raportoitu Suomessa. Fimean mukaan tilannetta seurataan sen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yhteistyönä.

Useat maat ovat tänään kertoneet keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön veritulppatapauksien vuoksi.

– Jos tulee ilmi, että tähän liittyy ongelmia, sitten reagoidaan sen mukaisesti. Mutta ennen kuin asia on tutkittu niin näin ei lähdetä toimimaan, kertoo STT:lle Fimean jaostopäällikkö ja ylilääkäri Maija Kaukonen.

– Se, että saa rokotteen, ei tarkoita sitä, että kaikki sen jälkeinen sairastuminen johtuisi rokotteesta, Kaukonen sanoo.

Fimea ylläpitää rokotteiden haittavaikutusrekisteriä Suomessa.

Tähän mennessä Astra Zenecan rokotteesta on tehty Fimealle 94 haittavaikutusilmoitusta, joista 38 on vakavia. Toistaiseksi niistä ei ole noussut esille mitään odottamatonta, mikä Fimean mukaan antaisi aihetta rokoteohjelman muuttamiseen tai rokotteen käytön rajoittamiseen.

Haittavaikutus arvioidaan vakavaksi, jos se on johtanut kuolemaan tai hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sen pidentymiseen, aiheuttanut rokotteensaajalle pysyvän vamman tai alentanut toimintakykyä tai on synnynnäinen epämuodostuma. Haittavaikutuksen vakavuus perustuu ilmoittajan arvioon, tai jos sitä ei ole ilmoitettu, Fimean arvioon.

Kaukosen mukaan Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut tutkimukset Astra Zenecaan liitetyistä haittavaikutusilmoituksista EU:n laajuisesti. Fimean päätökset rokotteen käytöstä tehdään tutkimusten jälkeen.

EMAn mukaan rokottamista voi jatkaa

Euroopan lääkevirasto (EMA) linjaa, että Astra Zenecan koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Tanska, Norja ja Islanti ovat toistaiseksi keskeyttäneet rokotteen käytön.

EMA totesi lausunnossaan , että rokotteen hyödyt ovat riskejä suuremmat. EMAn mukaan rokotteen on saanut viisi miljoonaa ihmistä, joista kolmellakymmenellä on ilmennyt veritulppa. Tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä siitä, että ne olisivat seurausta rokotteesta.

EMAn mukaan veritulppatapauksia on ollut saman verran rokotetuilla kuin niillä, jotka eivät ole saaneet rokotetta.

EMA seuraa rokotteiden turvallisuutta. Astra Zenecan rokotteen liittymistä veritulppiin tai muuhun veren hyytymiseen arvioidaan parhaillaan.

Tanska keskeytti ainakin kahdeksi viikoksi

Tanska keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön ainakin kahdeksi viikoksi, kertoi pääministeri Mette Frederiksen torstaina. Syynä ovat useiden ihmisten saamat vakavat veritulppaoireet, kertoivat maan terveysviranomaiset. Tanskassa ainakin yksi ihminen on kuollut.

Terveysviranomaisten mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, onko rokotusten ja veritulppien välillä yhteys.

Terveyshallinnon johtajan Sören Broströmin mukaan päätös ei ollut helppo, koska rokotukset ovat Tanskassa olleet hyvässä vauhdissa.

– Mutta juuri sen takia, että olemme saaneet niin paljon rokotettua, meidän on reagoitava ajoissa, jos on olemassa mahdollisuus vakavista seurauksista. Meidän on saatava selvyys ennen kuin voimme jatkaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä, Broström sanoo tiedotteessaan.

Arvio on, että rokotusten keskeyttämisen seurauksena Tanska saa aikuisväestönsä kattavasti rokotettua vasta elokuun puolivälissä eikä heinäkuun alussa, kuten aiemmin oli tarkoitus.

Myöhemmin myös Norja ja Islanti ilmoittivat keskeyttävänsä rokotukset Astra Zenecan rokotteella tutkimusten ajaksi. Ruotsissa maan lääkevirasto linjasi, että rokotteen antamista ei keskeytetä, koska rokotusten hyödyt katsotaan riskejä merkittävimmiksi. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että rokote olisi aiheuttanut veritulppia.

Astra Zeneca ei kommentoi

Astra Zeneca kertoo olevansa tietoinen siitä, että Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä. Yhtiö sanoo, ettei se kommentoi yksittäisiä tapauksia erikseen.

– Rokotteen turvallisuutta on tutkittu kattavasti kliinisissä kolmannen vaiheen tutkimuksissa, ja vertaistutkimukset osoittavat, että rokotetta yleensä ottaen siedetään hyvin, yhtiö sanoi tiedotteessaan.

Tanskan viranomaisten mukaan jo kuusi Euroopan maata on keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen tai rokote-erien käytön, kunnes rokotteen ja veritulppien mahdollisesta yhteydestä on saatu lisää tietoa.

Britannia puolusti brittiläis-ruotsalaisen Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston yhdessä kehittämää rokotetta. Pääministeri Boris Johnsonin edustajan mukaan rokote on tehokas ja turvallinen. Britannia aikoo jatkaa rokotteen käyttöä normaalisti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut