Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomessa ei ole havaittu lisääntymistä veritulppadiagnooseissa – Näin Astra Zenecan rokotteen sivuvaikutuksia selvitetään

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan on useita keinoja, joilla rokotteiden ja mahdollisten haittavaikutusten syy-seuraussuhdetta voidaan selvittää. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Anssi Rulamo / STT

Astra Zenecan koronarokote on ollut viime päivinä Euroopan lääkeviraston (EMA) syynissä sen jälkeen, kun joissakin Euroopan maissa rokotteen saaneiden joukossa oli ilmennyt poikkeavia veritulppatapauksia.

Ajallinen yhteys ei tarkoita vielä sitä, että rokotteiden ja veritulppatapausten välillä olisi myös syy-seuraussuhde. Tätä EMA yrittää nyt selvittää.

Syy-seuraussuhdetta rokotteen ja mahdollisten sivuvaikutusten välillä voidaan tutkia esimerkiksi tapausverrokkitutkimuksena, itsevertailtuna tapaussarjana tai kohorttitutkimuksena, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle. Asiantuntijat selvittävät oireiden taustailmaantuvuuden eli sen, kuinka paljon erilaisia veritulppia havaitaan yleensä eri ihmisryhmillä esimerkiksi iän, sukupuolen tai eri riskitekijöiden mukaan.

– Taustailmaantuvuutta verrataan rokotetuilla havaittujen veritulppien ilmaantuvuuteen. Jos veritulppia on ilmaantunut odotettua enemmän, kyseessä voi olla syy-seuraussuhde, Nohynek sanoo.

Asiantuntijat käyvät myös läpi veritulpan saaneiden potilaiden terveystietoja yksilötasolla selvittäen, onko heillä ollut veritulpalle altistavia riskitekijöitä.

Veritulppaongelmaa selvitetty rekisteritietojen avulla

Moni maa on keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen käyttämisen siksi ajaksi, että EMA saa selvityksensä valmiiksi.

Suomi ei ole näin tehnyt. Suomessa terveysviranomaiset ovat selvittäneet rekisteritietojen avulla sekä taustailmaantuvuutta että rokotetuilla havaittuja veritulppia.

– Koronarokotusten ei ole havaittu aiheuttaneen lisääntymistä näissä diagnooseissa, Nohynek kertoo.

Saksassa terveysviranomaiset ovat varotoimenpiteenä ohjeistaneet ottamaan heti yhteyttä terveydenhoitoon, jos tavanomaisten rokotusreaktioiden jälkeen eli vähintään kolme päivää Astra Zenecan koronarokotuksen saamisen jälkeen saa kovia kipuja tai outoja päänsärkyjä. THL ei ole vielä antanut vastaavaa ohjeistusta.

Astra Zenecan rokotteessa ei havaittu viime vuoden kliinisissä kokeissa merkittäviä sivuvaikutuksia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut