Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Euroopan lääkevirasto linjaa Astra Zenecan rokotteesta tänään

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis / STT

Euroopan lääkevirasto EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea kokoontuu tänään arvioimaan Astra Zenecan koronarokotteen mahdollista yhteyttä verisuonitukosriskiin. Arvioinnin lopputuloksesta tiedotetaan tänä iltana.

Suomen kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä keskusteli haittailmoituksista ja koronan jo sairastaneiden rokotuksista keskiviikkona. Myös tämän kokouksen annista tiedotetaan mahdollisesti tänään.

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia. Esimerkiksi Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti ovat keskeyttäneet rokotteen käytön.

Suomi ei ole ainakaan toistaiseksi keskeyttänyt rokotuksia. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea nojaa päätöksissään EMA:n linjauksiin.

Rokotusten turvallisuuden seuranta tapahtuu Suomessa Fimean ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kehotti maanantaina jatkamaan toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttöä.

Suomessa rokotetuilla havaitut keuhkoveritapaukset vastaavat yleistä esiintyvyyttä väestössä

Astra Zenecan koronarokotteen mahdollista yhteyttä veritulppiin selvitetään pitkin Eurooppaa. THL on toimittanut suomalaisista rekistereistä kootut tiedot verisuonitukosten taustailmaantuvuudesta EMA:n käyttöön.

Ensimmäisessä rekisterianalyysissa todettiin kaikkiaan viisi keuhkoveritulppatapausta, jotka ovat ilmenneet Suomessa Astra Zenecan rokotteen antamisen jälkeen. Samoin todettiin viisi laskimotukostapausta. Verisuonitukoksiin liittyviä kuolemantapauksia ei ole havaittu.

Havaitut määrät vastaavat tapausten yleistä esiintyvyyttä väestössä eikä rokotettujen joukossa ole nähtävissä tapausten lisääntymistä. THL:n mukaan ajallisesta yhteydestä ei myöskään voida päätellä, että rokotuksen ja sairastumisen välillä olisi syy-seuraussuhde.

Eiliseen mennessä Astra Zenecan koronarokotteen oli Suomessa saanut yli 137  000 ihmistä ja maailmanlaajuisesti noin 17 miljoonaa ihmistä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut