Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatesti ilman tikkua nenään? Testin voi nyt tehdä myös kurlaamalla

Voisiko koronatestin tehdä ilman kipua tai epämukavuutta? Näin pohdittiin Terveystalossa viime vuonna, ja nyt pohdinnan tulos on todellisuutta: yritys on ryhtynyt tarjoamaan nenänielunäytteelle vaihtoehtona kurlaamalla otettua testiä.

– Seurasimme, mitä kansainvälisesti tapahtuu ja huomasimme, että sylkinäytteitä ja kurlausnäytteitä oli testattu. Kiinnostuimme tästä vaihtoehdosta ja lähdimme yhteistyökumppanimme Synlabin kanssa arvioimaan näitä tapoja, kertoo Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta vastaava johtaja Piia Aarnisalo.

"Koronakurlauksessa" testattava kurlaa fysiologisella keittosuolaliuoksella ja sylkee sitten nesteen kuppiin. Liuos ei maistu juuri miltään. Testaustapaa ei ole moitittu epämiellyttäväksi, kertoo Piia Aarnisalo. Kurlausnäytteet tutkitaan samalla PCR-menetelmällä kuin nenänielunäytteetkin.

– Näyte tulee syvemmältä kuin suusta otettuna. Virushan tyypillisesti on syvemmällä nielussa eikä välttämättä ihan suun limakalvoilla.

Kurlaustesti otetaan käyttöön osassa Terveystalon toimipisteitä jo kuluvalla viikolla. Toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa, Turussa ja Lahdessa. Yksityisasiakkaille kurlaustestin ajanvaraus avautuu maanantaina 22. maaliskuuta.

Koronakurlauksella on viranomaisen eli aluehallintoviraston hyväksyntä.

Käyttöönottoa edelsi ahkera testaus: Terveystalo on talven aikana kerännyt koronanäytteitä sekä kurlaamalla että nenänielusta ja verrannut tuloksia toisiinsa. Näytteet tutki Synlab. Tutkimuksessa kurlaustesti antoi saman tuloksen kuin nenänielunäyte joka ikisessä tapauksessa, niin positiivisissa kuin negatiivisissakin.

Piia Aarnisalo kertoo, että tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan noin tuhat näytettä, joista joissakin kymmenissä tulos oli positiivinen.

Toistaiseksi Terveystalo suosittelee koronakurlausta lähinnä oireettomien henkilöiden testaukseen.

– Tämä on uusi näytteenottotapa ja vaikka olemme tehneet tästä huolellisen testauksen, tämä on uutta toimintaa. Sen takia menemme maltillisesti eteenpäin emmekä heti lähde tätä soveltamaan kaikkeen näytteenottoon. Oireettomat henkilöt ovat ryhmä, johon liittyy lisääntyvä testaustarve, sanoo Piia Aarnisalo.

Tästä huolimatta yrityksellä on uudelle testimuodolle kovat odotukset.

– Itse asiassa meiltä on työpaikkatestauksiin sitä jo kysytty ja toimintaa ollaan käynnistämässä. Nenänielunäyte on ainakin aluksi yleisin näytteenottotapa, mutta oireettomien testaus yleistyy. Kun yhteiskuntaa pyritään avaamaan, työpaikka- ja matkustajatestauksen tarve koko ajan lisääntyy. Odotamme, että tästä tulee ihan merkittävä vaihtoehto.

Aarnisalo toteaa, että työntekijöiden testaustarve on suuri niillä lukuisilla työpaikoilla, joilla etätyö ei onnistu.

– Testaamalla oireettomia henkilöitä aktiivisesti voidaan varmistaa turvallinen tapa tehdä lähityötä, Aarnisalo sanoo.

Lisäksi Terveystalo suosittelee koronatestausta jokaiselle ennen välttämättömiä lähipiirin tapaamisia tai matkoja, jotta voi varmistaa, ettei kanna tartuntaa oireettomana.

Terveystalo tekee Aarnisalon mukaan tällä hetkellä lähes 10 000 koronatestiä viikossa.

Kurlaus sopii Terveystalon mukaan myös vaihtoehdoksi nenänielunäytteelle silloin, kun tikun työntäminen nenään ei onnistu.

– Esimerkiksi ne, joilla on alttius nenäverenvuotoon, tai nenänielunäytteenottoa pelkäävät henkilöt voivat saada lähetteen suoraan kurlausnäytteenottoon. Kurlaus sopii myös lapsille, jotka osaavat kurlata, kertoo Aarnisalo.

Terveystalo arvelee, että miellyttävämpi näytteenottotapa madaltaa näytteenottokynnystä. Aktiivinen testaus on tärkeää, jotta myös vähäoireiset ja oireettomat kantajat saadaan tunnistettua ja epidemian leviämistä hillittyä.

Kurlaustesti maksaa saman kuin nenänielunäytekin eli yli 200 euroa. Oireellinen saa testistä Kela-korvauksen.