Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tanska selvittää kahta aivoveritulppatapausta Astra Zenecan rokotteen saaneilla

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan Astra Zenecan pitää täyttää sopimuksensa Eurooppaan ennen rokotteiden toimittamista muualle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT-Ritzau

Tanskassa selvitetään kahta tapausta, joissa Astra Zenecan koronarokotteen saaneilla on ilmennyt aivoveritulppa ja aivoverenvuotoa.

Kahden ihmisen kerrotaan saaneen vakavia oireita alle 14 päivän kuluessa rokotteen saamisesta. Toinen heistä on menehtynyt, kertoo iltapäivälehti Ekstra Bladet.

Tanskan lääkevirasto ottaa tapaukset tutkittavaksi.

Tanska määräsi 11. maaliskuuta Astra Zenecan rokotukset keskeytettäväksi kahdeksi viikoksi, kun 60-vuotias nainen kuoli epäiltyihin sivuvaikutuksiin. Ekstra Bladetin lähteiden mukaan nyt uutisoiduissa sairastuneissa on kyse eri tapauksista.

Euroopan lääkevirasto EMA ilmoitti torstaina pitävänsä Astra Zenecan koronarokotetta turvallisena ja tehokkaana. Rokotteella ei EMA:n mukaan ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskeytti perjantaina Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi. Rokotuksia jatketaan aikaisintaan maanantaina 29. maaliskuuta.

Rokotukset on toistaiseksi keskeytetty lisäksi ainakin Norjassa ja Ruotsissa. Italia, Ranska, Espanja ja Saksa puolestaan ilmoittivat heti EMA:n ilmoituksen jälkeen aloittavansa jälleen rokotukset.

EU-komission puheenjohtaja uhkaa Astra Zenecaa vientikiellolla, jos EU ei saa omia toimituksiaan ensin

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uhkaa lääkeyhtiö Astra Zenecaa viennin keskeyttämisellä, jos EU ei saa omia rokotetoimituksiaan ensin.

EU:n on mahdollista kieltää suunniteltu vienti, von der Leyen sanoi saksalaisen Funke-mediatalon haastattelussa. Von der Leyenin mukaan Astra Zenecan on täytettävä sopimuksensa Eurooppaan ennen kuin se toimittaa rokotteita muualle.

Brittiläis-ruotsalaisen Astra Zenecan toimitusongelmat ovat aiheuttaneet kitkaa yhtiön ja EU:n välille. Von der Leyenin mukaan yhtiö on toimittanut vain 30 prosenttia 90 miljoonasta rokotteesta, jotka se alun perin lupasi toimittaa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Yhtiö on syyttänyt viivästyksestä EU-alueen tehtaitaan. EU-viranomaisissa on kuitenkin herättänyt suuttumusta se, että Britanniaan Astra Zeneca on pystynyt toimittamaan kaikki sovitut rokotteet.

Von der Leyen huomautti haastattelussa, että EU:n ja Astra Zenecan solmiman sopimuksen mukaan EU:lle tarkoitettuja rokotteita tuotettaisiin sekä EU:n että Britannian tehtaissa.

– Me emme kuitenkaan ole saaneet mitään Britanniasta, vaikka toimitamme sinne, hän sanoi.

EU:ssa toimivat valmistajat ovat von der Leyenin mukaan toimittaneet 41 miljoonaa rokoteannosta 33 maahan helmikuun alusta lähtien.

– En pysty selittämään eurooppalaisille, miksi viemme miljoonia rokoteannoksia maihin, jotka tuottavat rokotteita itse eivätkä lähetä mitään takaisin, von der Leyen totesi haastattelussa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut