Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Presidentti Niinistö HS:ssa: Laaja huippukokous Helsingissä Etykin hengessä voisi parantaa suurvaltojen keskusteluyhteyttä

Presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa todenneensa aiemminkin, että arktinen kokonaisuus on riittävän viileä keskustelulle kuumemmissakin tunnelmissa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa Helsinkiin huippukokousta Etykin turvallisuuskokouksen hengessä. Niinistö kirjoittaa asiasta Helsingin Sanomien Vieraskynä -artikkelissa.

Niinistön mukaan suurvaltapolitiikassa uutta on nyt käänteiden nopeus ja kielen kovuus. Ulospäin näyttää usein siltä, että keskusteluissa vain riidellään, hän kirjoittaa ja vertaa tilannetta kansalaiskeskusteluissa "tutuksi tulleeseen kurimukseen":

– Kierrosten kasvaessa kovien puheiden kierre syvenee ja vauhti käy vaaralliseksi. Näin ei valtiollisissa suhteissa saisi päästä tapahtumaan, Niinistö pohtii.

Kansainvälisessä politiikassa julkisivun takana haetaan kuitenkin myös ratkaisuja, hän muistuttaa.

Presidentin mukaan tilaisuus uuden huippukokouksen järjestämiselle voisi olla esimerkiksi vuonna 2025, kun Etyk-kokouksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Etykin turvallisuuskokous pidettiin Helsingissä vuonna 1975.

Niinistö kirjoittaa aikovansa seurata mahdollista uutta huippukokousta neljän vuoden päästä kotisohvalta. Niinistö toinen kausi presidenttinä päättyy vuonna 2024.

Niinistö nostaa kirjoituksessa esiin myös ehdotuksensa arktisen alueen huippukokouksesta. Presidentin mukaan kokouksesta olisi hyötyä paitsi ilmastoasioissa myös alueen sotilaallisten jännitteiden purkamisessa. Niinistö kirjoittaa todenneensa aiemminkin, että arktinen kokonaisuus on riittävän viileä keskustelulle kuumemmissakin tunnelmissa.

---

Juttua korjattu klo 10.28: Korjattu, että Niinistö ehdottaa sekä laajaa huippukokousta ja lisäksi on kertonut pitäneensä esillä ajatusta arktisesta huippukokouksesta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut