Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Translain uudistamista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Aloite keräsi keskiviikkoiltaan mennessä 50 000 nimeä. / KANSALAISALOITE.FI HANDOUT / KANSALAISALOITE.FI / LEHTIKUVA

STT

Kansalaisaloite translain uudistamiseksi on kerännyt 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Tiistaina alulle pantu Oikeus olla -aloite sai nimet kokoon keskiviikkoiltaan mennessä.

Aloitteessa esitetään muun muassa, että translaista tulee poistaa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ja lääketieteellisestä diagnoosista edellytyksenä sukupuolen juridiselle korjaamiselle.

Juridisen sukupuolen korjaamisen tulisi olla ilmoitusasia kaikille 15 vuotta täyttäneille. Nuorempien kohdalla vahvistamisen esitetään vaativan huoltajan suostumuksen.

Väestörekisteristä tulisi aloitteen mukaan poistaa niin sanottu "transrekisteri" eli luettelo sukupuoltaan juridisesti korjanneista henkilöistä.

Aloite ei ota kantaa sukupuolenkorjaukseen mahdollisesti kuuluviin lääketieteellisiin hoitoihin.

Suomen nykyinen translaki vuodelta 2003 on saanut sekä kotimaista että kansainvälistä kritiikkiä. Sen katsotaan loukkaavan muun muassa YK:n lasten oikeuksien sopimusta, jota Suomi on sitoutunut noudattamaan kokonaisuudessaan. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu kehotti vuonna 2012 Suomea poistamaan laista vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta edellytyksenä sukupuolen vahvistamiselle.

– Uudistamisprosessiin tarvitaan laaja, koko puoluekentän kattava sitoutuminen. Tämä ei ole minkään yksittäisen puolueen tai ideologian aloite, vaan ihmis- ja perusoikeuskysymys, jolla on laaja tuki oikealta vasemmalle, sanoo Trans ry:n varapuheenjohtaja Julia Peltonen järjestön tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut