Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska lopettaa kokonaan rokotukset Astra Zenecan rokotteella

Tanskan terveysviranomaiset vetävät Astra Zeneca -lääkeyhtiön koronarokotteen kokonaan pois Tanskan rokotusohjelmasta. Viranomaiset ovat vahvistaneet tiedotusvälineiden jo aiemmin kertoman tiedon. Tanskasta tulee Euroopan ensimmäinen maa, joka hylkää Astra Zenecan rokotteen.

Rokotukset Astra Zenecan rokotteella ovat olleet Tanskassa tauolla reilun kuukauden ajan useiden ihmisten saamien vakavien veritulppaoireiden vuoksi. Yhden ihmisen kerrottiin tuolloin kuolleen epäiltyihin sivuvaikutuksiin.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on kertonut, että Astra Zenecan koronarokotteen ja tietyntyyppisten veritulppien välillä on havaittu erittäin harvinaisissa tapauksissa yhteys. EMA:n mukaan rokotteen hyödyt ovat edelleen kuitenkin suuremmat kuin siitä mahdollisesti koituvat haitat.

Ranska puolestaan kertoo jatkavansa Astra Zenecan rokotteen käyttöä ja pitävänsä sitä olennaisena välineenä koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

Saksassa toinen annos Pfizer-Biontechiä tai Modernaa

Saksassa ne alle 60-vuotiaat, jotka ovat saaneet koronarokotteen ensimmäisen annoksen Astra Zenecan rokotteena, saavat toisen annoksen eri lääkeyhtiön rokotteella. Asiasta sopivat liittovaltion ja osavaltioiden terveysministerit tiistaina.

Uutistoimisto DPA:n mukaan ministerit sopivat, että toinen annos näissä tapauksissa annetaan joko Pfizerin-Biontechin tai Modernan rokotteella.

– Löydetty ratkaisu tarjoaa hyvän suojan, Baijerin terveysministeri Klaus Holetschek sanoi DPA:lle.

Saksan rokotekomissio on suositellut, että Astra Zenecan koronarokotetta annettaisiin vain 60 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. Syynä suositukselle olivat esiin nousseet veritulppatapaukset.

Saksan rokotekomissio on myös suositellut, että toinen rokoteannos annettaisiin 12 viikkoa Astra Zenecalla annetusta ensimmäisestä annoksesta.

Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan on sanonut, ettei se voi suositella rokotteen vaihtamista annosten välillä suojaksi covid-19-tautia vastaan, koska vaikutuksista on olemassa liian vähän tietoa.

Johnson & Johnsonin koronarokotteen toimitukset Eurooppaan keskeytettiin

Myös monet muut maat ovat rajoittaneet Astra Zenecan rokotteen käyttöä mahdollisten veritulppayhteyksien vuoksi. Esimerkiksi Suomessa Astra Zenecan rokotetta annetaan tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR kokousti tiistaina ja pohti suosituksia Astra Zenecan koronarokotteen käyttämisestä. Ryhmän päätöksistä saadaan mahdollisesti tietoa tänään.

EMA:n mukaan Euroopan talousalueella ja Britanniassa annetuista 34 miljoonasta Astra Zeneca -rokotuksesta oli huhtikuun 4. päivään mennessä ilmennyt 222 epätyypillistä veritulppatapausta. Suurin osa tapauksista raportoitiin alle 60-vuotiailla naisilla kahden viikon sisällä rokotuksesta.

Saksassa noin 2,2 miljoonaa alle 60-vuotiasta ihmistä on saanut Astra Zenecan rokotteen viime viikkoina, kertoo maan terveysministeriö.

Myös yhdysvaltalaisen Johnson & Johnson -lääkeyhtiön rokotteeseen on liitetty veritulppaepäilyjä. Yhdysvaltalaisviranomaiset suosittelivat aiemmin koronarokotteen käytön keskeyttämistä varotoimena rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi, ja lääkeyhtiö on pysäyttänyt rokotteensa toimitukset Eurooppaan.

Pfizer-Biontechin rokotetta aikaistetusti EU:n alueelle

Euroopan komissio on jälleen sopinut Biontechin ja Pfizerin kanssa koronarokotetoimitusten aikaistamisesta. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoittaa, että Biontech ja Pfizer aikaistavat nyt 50 miljoonan rokoteannoksen toimittamista EU:hun.

Alun perin kyseiset annokset oli tarkoitus toimittaa EU:hun loppuvuodesta. Nyt ne saadaan käyttöön jo käynnissä olevan toisen vuosineljänneksen aikana eli kesäkuun loppuun mennessä.

Biontechiltä ja Pfizerilta odotetaan nyt loppukevään ja alkukesän aikana yhteensä 250 miljoonaa rokoteannosta EU-maihin.

Von der Leyen kertoi, että EU-maissa on tänään saavutettu 100 miljoonan annetun koronarokotteen raja. Annetuista rokotteista yli neljännes on ollut toisia annoksia, joten noin 27 miljoonaa EU-maan asukasta on jo saanut täyden rokotesuojan.

Von der Leyen kehotti kuitenkin varautumaan siihen, että jossain vaiheessa saatetaan tarvita vielä tehosteannoksia tai muokattuja rokotteita, jos uusia virusmuunnoksia ilmenee.

Tämän vuoksi EU-komissio aloittaa neuvottelut Biontechin ja Pfizerin kanssa uudesta sopimuksesta ja lisärokoteannosten toimituksista vuosille 2022 ja 2023.