Viime viikon perjantaina kuollut prinssi Philip saatettiin lauantaina haudan lepoon sotilaallisin menoin. Britannia hiljeni siunaustilaisuuden aluksi hiljaiseen hetkeen, samalla kun lähimmät omaiset jättivät kuningatar Elisabetin puolisolle jäähyväisensä.
Arkkua saattoivat Elisabetin ja Philipin lapset, prinssi Charles, prinsessa Anne sekä prinssit Andrew ja Edward.
Lastenlapsista saattueessa olivat prinssi William ja hänen veljensä prinssi Harry. Veljekset eivät kävelleet vierekkäin, vaan heidän välissään kulki heidän serkkunsa, Annen poika Peter Phillips. Kirkossa William ja Harry istuivat vastakkaisilla puolilla salia, mutta heidän nähtiin seremonian jälkeen juttelevan keskenään.
Itse siunaustilaisuuteen sai koronarajoitusten vuoksi osallistua vain 30 ihmistä. Hautajaisvieraat pitivät kasvomaskia kirkossa ja istuivat perhekunnittain. Kuningatar istui näin ollen yksin.
Vajaan tunnin mittaisen tilaisuuden päätteeksi Philipin arkku laskettiin hautaholviin. Kaikkiaan seremonia sujui tarkasti Philipin itse laatimien suunnitelmien mukaisesti. Hän oli itse valinnut tilaisuuden musiikin ja tekstit ja oli mukana suunnittelemassa Land Roveria, jolla arkkua kuljetettiin. Kuninkaallisiksi hautajaisiksi tilaisuus oli vähäeleinen, päähenkilön toiveiden mukaisesti.
Poissa saattajien joukosta oli prinssi Harryn puoliso herttuatar Meghan, joka on viimeisillään raskaana. Hän jäi pariskunnan kotiin Kaliforniaan ja seurasi hautajaisia sieltä.
Pääministeri Boris Johnson olisi saanut osallistua virkansa puolesta, mutta jättäytyi pois antaakseen tilaa perheenjäsenille.
Kansanvaellusta Windsoriin ei tullut
Ennen hautajaispäivää brittejä kehotettiin koronarajoitusten takia olemaan menemättä Windsoriin, jossa hautajaiset järjestetään. BBC :n mukaan suositusta noudatettiin eikä suuria väkijoukkoja näkynyt Lontoon liepeillä sijaitsevassa pikkukaupungissa.
Muutama rojalisti kävi laskemassa kukkakimppuja linnan portille, mutta väkijoukot olivat tuntuvasti pienempiä kuin kuninkaallisissa tapahtumissa yleensä. Yksi naispuolinen mielenosoittaja riisui paitansa linnan porteilla ja huusi iskulauseilta planeetan pelastamisesta ennen kuin poliisi korjasi hänet talteen.
Rojalismi laskussa nuorten joukossa
Mediakiinnostus oli suurta ympäri maailman, myös Yhdysvalloissa, vaikka maa itsenäistyi Britannian kruunun alaisuudesta jo vuonna 1776. Yhdysvalloissa hautajaisia seurarattiin kolmen suurimman uutiskanavan eli Foxin, CNN:n ja MSNBC:n suorina lähetyksinä.
Mittava uutiskattaus maailmalla ja kotimaassa heijastaa sitä tosiasiaa, että Britannian kuningashuoneen asema maailman näkyvimpänä kuninkaallisena perheenä on vankkumaton. Pohjoismaiden tai Benelux-maiden maanläheisemmät kuningashuoneet eivät pysty haastamaan brittien kuninkaallista dynastiaa medianäkyvyydessä ja markkinointivoimassa.
Britanniassa kuningashuoneen suosio on pysynyt vankkana. Maaliskuussa julkistetun YouGovin kyselyn mukaan 63 prosenttia vastaajista kannatti monarkian jatkumista. Nuorten keskuudessa mieliala on toinen, sillä vain 37 prosenttia 18–24-vuotiaista halusi monarkian jatkuvan. Nuorista vastaajista 42 prosenttia katsoi, että valtionpää pitäisi valita vaaleilla, kertoi uutistoimisto AFP.