Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Terrafame valahti tappiolle – tammikuun pakkaset verottivat tuotantoa

Liikevaihto supistui kolme prosenttia 93,4 miljoonaan euroon. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Sotkamossa toimivan kaivosyhtiö Terrafamen liiketulos painui tammi-maaliskuussa 0,7 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi sitten voittoa kertyi 1,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto supistui kolme prosenttia 93,4 miljoonaan euroon. Myös kassavirta painui negatiiviseksi.

– Alkuvuoden tuotantomäärät jäivät vuoden 2020 vastaavan ajanjakson tasoja matalammaksi kovien pakkasten aiheuttamien sähkönsyöttöön liittyvien ongelmien rajoittaessa tammikuun tuotantoa, kertoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Hän pitää käynnistymässä olevan akkukemikaalitehtaan valmistumisen ajoitusta erinomaisena. Maaliskuun lopussa akkukemikaalitehtaan rakentamisen ja käyttöönoton valmiusaste oli 97 prosenttia.

– Sähköautojen myynnin arvioidaan kasvavan tänä vuonna lähes 50 prosenttia, Lukkaroinen sanoo.

Perusmetallien hinnat nousivat voimakkaasti

Perusmetallien hinnat nousivat tammi-maaliskuussa voimakkaasti Lontoon metallipörssissä. Nikkelin keskimääräinen markkinahinta oli 38 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Hinta nousi myös noin 10 prosenttia korkeammaksi kuin viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä.

Myös sinkin keskimääräinen markkinahinta nousi Lontoon metallipörssissä roimasti.

Talvivaaran kaivosyhtiön raunioiden päälle perustettu Terrafame tuottaa nikkelin ja sinkin lisäksi sähköautojen akuissa tarvittavaa kobolttia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut