Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinalainen kantoraketti palasi ilmakehään ja osui Intian valtamereen – "Näyttää siltä, että Kiina on voittanut uhkapelinsä"

Kiinalainen kantoraketti on palannut Maan ilmakehään, ja sen jäänteitä on pudonnut Intian valtamereen. Asiasta uutisoi Kiinan valtion televisiokanava pohjaten tietonsa maan avaruusjärjestön tietoihin.

Myös Yhdysvaltain asevoimien dataa käyttävä Space-Track-tarkkailija vahvisti kantoraketin paluun ilmakehään ja raketin jäänteiden putoamisen Intian valtamereen Malediivien pohjoispuolella.

– Pitkä marssi 5B:n paluuta seuraavat voivat nyt rentoutua. Raketti on maassa, Space-Track tviittasi.

Sekä kiinalais- että yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan raketti palasi ilmakehään Suomen aikaa sunnuntaiaamuna kello viiden jälkeen, vaikka niiden ilmoittamat tarkat ajankohdat erosivatkin hieman toisistaan.

Holtiton paluumatka johti arvailuihin

Pitkä marssi 5B -nimisen raketin 18 tonnin painoinen ydinosa eteni avaruudessa hallitsemattomasti, joten oli arvailujen varassa, mihin päin Maata se osuu. Tämä aiheutti huolta siitä, että raketti osuisi asutusalueelle. Kiina vakuutteli alusta asti, ettei tilanteesta aiheudu vaaraa ihmisille.

Muun muassa yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset avaruusviranomaiset seurasivat kantoraketin matkaa ja yrittivät ennustaa sen ilmakehään saapumisen hetkeä.

– Putoaminen valtamereen oli koko ajan tilastollisesti todennäköisintä, huippuylipisto Harvardissa toimiva astronomi Jonathan McDowell tviittasi .

– Näyttää siltä, että Kiina on voittanut uhkapelinsä (ellemme saa uutisia jäänteistä Malediiveilla). Tämä oli kuitenkin holtitonta.

McDowell tuomitsi jo aiemmin Kiinan toimintamallin.

– Se, että valtava kasa metallisirpaleita lentää kohti Maata satojen kilometrien tuntivauhtia, ei ole hyvä toimintamalli, ja Kiinan pitäisi muovata Pitkä marssi 5B -lentojaan välttääkseen tämän.

Asiantuntijat ehdottavat raketin muuttamista

Asiantuntijat ovat ehdottaneet ratkaisuksi esimerkiksi Pitkä marssi 5B -rakettien muokkaamista. Nykyisellään niitä ei voida palauttaa Maahan kontrolloidusti.

Kiinan mukaan suurin osa kantoraketista tuhoutui putoamisen aikana. Kun putoava kappale saapuu ilmakehään, syntyy valtava määrä lämpöä ja kitkaa, mikä saattaa aiheuttaa kappaleen palamisen ja hajoamisen. Pitkä marssi 5B:n kaltaiset suuret kappaleet eivät kuitenkaan välttämättä tuhoudu kokonaan.

Viime vuonna jäämiä toisesta Pitkä marssi -raketista osui kyliin Norsunluurannikolla. Osuma aiheutti aineellisia vahinkoja, mutta kukaan ei kuollut tai loukkaantunut.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin sanoi jo aiemmin, ettei maan asevoimilla ollut suunnitelmia ampua kantorakettia alas. Austin antoi ymmärtää, että kiinalaiset ovat olleet huolimattomia antaessaan raketin pudota kiertoradalta.

Samankaltaisen lausunnon antoi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan johtaja Bill Nelson sunnuntaina. Hän muistutti, että avaruudessa toimivien maiden on minimoitava riskit, joita voi syntyä niin ihmisille kuin omaisuudelle avaruuslaitteiden palatessa maahan, ja maksimoitava läpinäkyvyys operaatioissaan.

– On selvää, että Kiina on epäonnistunut täyttämään vastuulliset standardit avaruusromuunsa liittyen, hän sanoi.

Kiina torjuu yhdysvaltalaishuolet

Kiinan valtion julkaisema Global Times -sanomalehti leimasi sunnuntaisessa pääkirjoituksessaan yhdysvaltalaishuolten olevan häpeilemätöntä kohua.

– On todella typerää väittää, että raketinjäänteet olisivat erityisen vaarallisia, pääkirjoituksessa sanottiin.

Pääkirjoituksessa ennakoitiin Yhdysvaltain jatkavan Kiinalle saivartelua ja maan häpäisemistä avaruusaseman rakentamisen vuoksi.