Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusministeriö laittoi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen valtionavustuksen jäihin – MPK on tapauksesta ihmeissään

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) keskustoimisto Helsingissä helmikuussa 2020. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Paavali Pastila / STT

Puolustusministeriö päätti keskeyttää Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK) myönnetyn valtionavustuksen maksamisen määräaikaisesti toukokuun ajalta, ministeriö kertoi tiedotteessaan .

Ministeriön mukaan keskeytys johtuu siitä, että MPK:n valtionavustuksen käyttöä koskevassa taloushallinnossa ja raportoinnissa on havaittu puutteita. Lisäksi MPK:n vuosiraportoinnin tiedoissa on ollut epätarkkuuksia.

Puolustusministeriön lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström kertoi STT:lle, että ministeriön selvitystyö on edelleen kesken. Tarkemmin ministeriö on tarkastellut MPK:n toimintaa vuodelta 2016.

Puolustusministeriössä havaittiin puutteita MPK:n valtionavustuksen käsittelyssä jo alkuvuonna 2020. Ministeriö kertoi tuolloin pyytäneensä yhdistykseltä kuittitositetason selvitystä, mutta MPK ei ollut pystynyt sitä antamaan.

Samalla kävi ilmi, että MPK:n kursseilla oli opetettu aseiden käyttöä alaikäisille 18 vuoden ikärajasta huolimatta.

MPK:lle on myönnetty vuodesta 2020 lähtien valtionavustusta noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Tätä ennen summa oli noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

"Kärpästä lekalla"

Maanpuolustuskoulutusyhdistys piti ministeriön toimenpidettä ylimitoitettuna.

– Vaikuttaa siltä, että prosessissa lyödään kärpästä lekalla ja pahimmassa tapauksessa ajetaan kokonaan alas hyvin toimiva, 30 vuoden aikana yhdessä laajan järjestökentän kanssa rakennettu vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ja operatiivinen kumppanuus Puolustusvoimien kanssa, MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen totesi tiedotteessa .

Valtionavustuksen keskeytyksestä huolimatta MPK kertoi pystyvänsä jatkamaan toimintaansa toistaiseksi normaalilla tavalla. MPK:lla on mahdollisuus antaa puolustusministeriölle vastine valtionavustuksen keskeytyksestä toukokuun loppuun mennessä.

TS: Laintulkinnassa erimielisyyttä

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja puolustusministeriön välillä tapahtuneesta käänteestä kirjoitti aiemmin Turun Sanomat . Lehden mukaan MPK ei olisi saanut kouluttaa kursseillaan vapaaehtoista asepalvelusta käymättömiä naisia, vaikka lain mukaan MPK:n tehtävänä on kehittää naisten mahdollisuuksia vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.

Puolustusministeriön laintulkinnan mukaan valtionavustusta saa käyttää vain reserviläisille suunnattuun koulutukseen.

Entinen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja MPK:n puheenjohtaja Juha Korkeaoja (kesk.) oli valtionavustuksen keskeytyksestä hämmentynyt. Korkeaoja kertoi Turun Sanomille, että eduskunta lisäsi 2010-luvun alussa budjettikäsittelyssä useaan otteeseen MPK:n rahoitusta naisten ja nuorten koulutuksen vahvistamiseksi.

– Tämä on aivan absurdia. Kielletään totaalisesti lain perimmäinen tarkoitus. Nyt sanotaan, että sellaiseen koulutukseen ei olisi saanut käyttää valtion rahaa, mihin eduskunta oli sitä nimenomaan kohdentanut, Korkeaoja kommentoi lehdelle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut