Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU haluaa oikeuden määräävän Astra Zenecan toimittamaan lisää rokotteita

EU haluaa oikeuden määräävän, että lääkeyhtiö Astra Zenecan on toimitettava unionille 90 miljoonaa koronarokoteannosta lisää ennen heinäkuun alkua.

Unionin edustajan Stefan De Keersmaeckerin mukaan 90 miljoonaa koronarokotetta pitää toimittaa niiden 30 miljoonan annoksen lisäksi, jotka on jo toimitettu ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Astra Zenecan mukaan se ei ole koskaan sitovasti luvannut toimittaa unionille näin paljon rokotteita, vaan ainoastaan "pyrkiä parhaansa mukaan toimittamaan rokotteet".

Astra Zeneca on toimittanut ensimmäisellä neljänneksellä 30 miljoonaa rokotetta, kun sen sopimuksen mukaan piti toimittaa 120 miljoonaa. Toisella neljänneksellä yhtiö on luvannut toimittaa 70 miljoonaa rokotetta, kun sen alun perin piti toimittaa 180 miljoonaa rokoteannosta.

EU:n edustajien mukaan yhtiön rokotetoimitukset ovat kuitenkin olleet niin vähäisiä, ettei se tätä vauhtia tule pääsemään edes lupaamaansa rajusti leikattuun määrään.

De Keersmaeckerin mukaan EU:n tarkoituksena ei ole saada lääkeyhtiöltä korvauksia tai vaatia sille sakkoja, vaan ainoastaan varmistaa luvattujen rokotteiden toimittaminen.