Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitutkimus: Kaksi annosta Pfizerin tai Astra Zenecan koronarokotetta suojaa hyvin Intian virusmuunnokselta

Englannin kansanterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan sekä Pfizerin – Biontechin että Astra Zenecan koronarokotteet antavat hyvän suojan koronaviruksen Intian muunnoksen aiheuttamaa tautia vastaan. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa BBC ja Guardian .

Pfizerin–Biontechin rokote antaa tutkimuksen mukaan 88 prosentin suojan intialaismuunnoksen aiheuttamalta oireiselta koronataudilta kaksi viikkoa toisen rokoteannoksen jälkeen. Astra Zenecan rokotteen antama suoja on 60-prosenttinen.

Kolme viikkoa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen rokotteet kuitenkin antoivat vasta 33 prosentin suojan intialaismuunnoksen aiheuttamaa tautia vastaan.

– Nyt on selvää, kuinka tärkeä toinen annos on, jotta voidaan varmistaa vahvin mahdollinen suoja covid-19:ää ja sen muunnoksia vastaan, kommentoi Britannian terveysministeri Matt Hancock.

Suoja vakavaa tautimuotoa vastaan voi olla vielä suurempi

Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge sanoi aiemmin tällä viikolla lehdistötilaisuudessa, että käyttöluvan saaneet koronarokotteet ovat tehokkaita kaikkia tunnettuja virusmuunnoksia vastaan, myös Intiassa alkujaan havaittua muunnosta vastaan.

Englannin kansanterveyslaitos sanoo olettavansa, että rokotteiden antama suoja intialaismuunnoksen aiheuttamaa vakavaa tautia ja kuolemia vastaan olisi vielä suurempi.

Rokotteiden antaman suojan välinen ero voi kansanterveyslaitoksen mukaan johtua siitä, että Astra Zenecan rokote vaikuttaa saavuttavan maksimitehonsa hitaammin, joten sen antama suoja voi vielä kasvaa.

Koronan brittimuunnoksen aiheuttamaa tautia vastaan molempien rokotteiden antama suoja on vielä hieman korkeampi: Pfizerin–Biontechin rokotteella 93 prosenttia, Astra Zenecalla 66.