Hallituksen maahantulomallia koskevan lakiesityksen mukaan Suomeen saapuvalla matkailijalla pitää olla luotettava todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronasta, hyväksyttävästä koronarokotussarjasta tai negatiivisesta koronatestituloksesta.
Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei olisi esittää koronatestitodistusta, hänen pitäisi käydä testissä Suomeen saavuttuaan. Lisäksi henkilöiden, joilla ei olisi rokotustodistusta tai todistusta sairastetusta taudista, pitäisi käydä toisessa testissä 3–5 vuorokautta maahantulon jälkeen.
Mikäli matkailijalla ei olisi mitään edellä mainituista todistuksista, hänet voitaisiin käännyttää.
Ehdotus koskee vuonna 2008 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.
Hallituksen pitkään odotettu lakiesitys maahantulomallista lähti tiistaina lausuntokierrokselle. Esityksessä ehdotetuilla tartuntatautilain muutoksilla pyritään ehkäisemään ulkomaista alkuperää olevien koronatartuntojen leviäminen Suomeen. Lausuntoaika päättyy tämän kuun lopussa.
Lait on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian. Ne olisivat voimassa ensi vuoden toukokuun loppuun asti.
– Ehdotetuilla muutoksilla pystytään tehokkaasti suojelemaan väestön terveyttä sekä turvaamaan terveydenhuollon kantokykyä ehkäisemällä covid-19-tartuntojen leviämistä rajat ylittävässä liikenteessä sekä siirtämällä testaus- ja todistuspainetta lähtömaihin, luonnoksessa kirjoitetaan.
Esityksessä ehdotetaan myös rikoslakiin muutosta, jolla säädettäisiin rangaistavaksi se, että henkilö ei osallistuisi edellä mainittuihin koronatesteihin.
"Poikkeaa yleiseurooppalaisesta linjasta"
Finnair ja Finavia kritisoivat esitystä siitä, että se edellyttää kahta testiä yhden sijaan, mikä poikkeaa yleiseurooppalaisesta linjasta.
– Olisi Finavialle ja Suomen matkailuelinkeinolle kaikkein tärkeintä, että paitsi että pystytään avaamaan matkailua terveysturvallisesti, niin myös ettei jäädä muusta Euroopasta jälkeen tai että meillä ei ole tiukempia linjauksia, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoi STT:lle.
Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner pitää ongelmallisena myös sitä, ettei esityksessä ole riskiperusteisuutta.
– Lähtömaan epidemiatilannetta ei ole otettu huomioon esimerkiksi matalien ilmaantuvuuslukujen maiden suhteen, eli vihreiden maiden lista puuttuu, Manner sanoi.
Manner pitää hyvin olennaisena kysymyksenä karanteeneja, joista kaivataan lisäselvyyttä.
– Karanteenit ovat merkittävä matkailua ehkäisevä tekijä, ja jos karanteenisuosituksia tässä on, niin siltä osin Suomi poikkeaa hyvin merkittävästi yleiseurooppalaisesta linjasta. Ja silloin on riskinä se, että Suomi ei avaudu muun Euroopan mukana, Manner sanoo.
"Hankaloittaa matkailun elpymistä"
Myös Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen arvostelee esitystä siitä, että se menee vastavirtaan EU:n muiden jäsenmaiden käytäntöjen kanssa.
– Hallituksen esitysluonnos hankaloittaa lentoliikenteen palautumista ja matkailun elpymistä, lukuun ottamatta transit-matkustajia. Hallituksen esityksessä matkustamisesta on tehty liian vaikeaa, Viljanen kertoo STT:lle.
Viljasen mukaan matkustajan kotimaasta saamaan negatiiviseen testitulokseen on liitetty liian monia lisäehtoja Suomen päässä. Nykyhetkellä rokotetodistus löytyy vain pieneltä murto-osalta maahan saapuvista.
– Tämän esityksen piti elvyttää matkailua, mutta tässä on asetettu niin monta lisäehtoa, että vaikutus on päinvastainen. Tässä näkyy, että sosiaali- ja terveysministeriö ei ole tehnyt yhteistyötä alan asiantuntijoiden kanssa eikä liikenteen todellisuutta ole huomioitu.
Viljanen arvostelee esitystä myös siitä, että se sitoo liiaksi terveydenhuollon henkilöstöä tilanteessa, jossa henkilöstöstä on muutenkin pulaa. Esityksen mukaan todistuksen tarkastuksen voi tehdä vain sairaanhoitopiirin tai tartuntatautiviranomaisen palveluksessa oleva henkilö.
"Suurelta osin toteuttamiskelpoinen"
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi iloitsee siitä, että hallitus ylipäänsä vihdoin sai aikaiseksi luonnoksen maahantulomallista.
– Tämä on suurelta osin toteuttamiskelpoinen toisin kuin aiemmin tulleet esitykset. Se on hyvä lähtökohta, Lappi sanoi STT:lle.
Myös Lapin mielestä luonnoksen ongelmakohtana on se, että ulkomailta saatu negatiivinen koronatestitulos ei yksinään riitä Suomeen tuloon ilman lisätestausta.
– Miksi lähtömaassa tehty luotettava koronatesti ei oikeuta Suomeen tulemiseen ilman että täytyy tehdä toinen testi täällä Suomessa? Tähän me varmasti tulemme kiinnittämään huomiota lausuntokierroksella, Lappi sanoo.
Mannerin tavoin Lappi olisi kaivannut maahantulomalliin niin sanotusti riskiperustaista lähestymistapaa, jonka mukaan eri lähtömaihin olisi suhtauduttu eri tavoin niiden koronatilanteesta riippuen.
Lapin mukaan on hyvä, että lausuntoaika päättyy jo tämän kuun lopussa.
– Tämä täytyy ehdottomasti saada hyväksytyksi ennen eduskunnan kesälomia, jotta päästäisiin eteenpäin ja että Suomen matkailu ei jäisi jälkeen, Lappi painotti.
"Paljon kysymysmerkkejä"
Viking Linen tiedotusjohtajan Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan hallituksen luonnoksessa on paljon hyvää, mutta myös kysymysmerkkejä.
Yksi kysymysmerkki ovat merimiesten koronatestit heidän palatessaan viikoksi kotiinsa viikon työrupeamalta meriltä. Aiemmin merimiehet ovat olleet tällaisista testeistä vapautettuja.
– Tätä pitää mielestämme vielä vähän miettiä, Boijer-Svahnström sanoo.
Myös Viking Linen mielestä hallituksen tulisi noudattaa EU:n linjaa ja erottaa suuremman riskin maat matalan riskin maista.
Viking Linessä ihmetellään myös mahdolliseen toiseen koronatestiin liittyviä säädöksiä.
– Jos vaaditaan toista koronatestiä aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahantulosta, mitä kyseinen ihminen tekee siinä väliaikana. Onko siinä jokin omaehtoinen karanteeni vai mikä se on, Boijer-Svahnström kysyy.