Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kiina blokkasi ostossovelluksen somessa yhden päivityksen vuoksi – saattoi olla pelkkä perjantai-ilottelu

Tiananmenin aukion tapahtumat ovat hyvin herkkä aihe Kiinan kommunistiselle johdolle ja julkiset muistotilaisuudet on kielletty Manner-Kiinassa kesäkuun 4. päivänä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinassa viranomaiset ovat estäneet ostossovelluksen tilin sosiaalisessa mediassa Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn vuosipäivänä tehdyn päivityksen vuoksi. Xiaohongshu-sovellus jakoi kiinalaisessa sosiaalisen median kanavassa Weibossa päivityksen kesäkuun 4. päivänä, jolloin tuli kuluneeksi 32 vuotta Tiananmenin aukion tapahtumista.

– Kerro kovaan ääneen, tämän päivän päivämäärä on....! päivityksessä lukee verkossa kiertävien ruutukaappausten perusteella.

Tuhannet opiskelijat kokoontuivat Taivaallisen rauhan aukiolle Pekingissä vaatimaan demokraattisia uudistuksia keväällä 1989. Armeija murskasi mielenilmaukset väkivalloin ja satoja ihmisiä kuoli.

Xiaohongshu toimii samaan tapaan kuin Pinterest, eli käyttäjät voivat jakaa siellä esimerkiksi matka- ja ostosvinkkejä. Palvelu tekee säännöllisesti samankaltaisia päivityksiä nimenomaan perjantaisin riemuiten viikonlopun tulosta, eikä ole selvää, viitattiinko tekstissä nimenomaan Tiananmeniin.

Maanantaina eli neljä päivää päivityksen jälkeen palvelun Weibo-sivu oli edelleen suljettu. Sivulla on ilmoitus, jonka mukaan sivu on suljettu siksi, että sen on raportoitu rikkoneen lakia ja sääntöjä.

Tiananmenin tapahtumat ovat hyvin herkkä aihe Kiinan kommunistiselle johdolle, joka on ponnistellut valtavasti pyyhkiäkseen koko asian maan yhteisöllisestä muistista. Tänä vuonna Hongkongissa otettiin kiinni useita ihmisiä, jotka yrittivät osallistua vuosittaiseen kynttiläkulkueeseen vuosipäivänä.

Julkiset muistotilaisuudet on kielletty Manner-Kiinassa kesäkuun 4. päivänä, ja sosiaalisen median haut päivämäärästä blokataan rutiininomaisesti. Jotta Tiananmenin tapahtumia voi edes muistella esimerkiksi keskustelukanavilla, käyttäjät joutuvat turvautumaan kryptisiin sanaleikkeihin ja epäsuoriin ilmaisuihin.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut