Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yle: Runoilija Ilpo Tiihonen on kuollut

Runoilija Ilpo Tiihonen Helsingissä 26. elokuuta 2020. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Palkittu runoilija Ilpo Tiihonen on kuollut 70-vuotiaana, kertoo Yle . Asian vahvisti Ylelle Tiihosen poika Jussi Tiihonen. Ylen mukaan Tiihonen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Ylöjärvellä tiistaina.

Tiihonen oli naimisissa harmonikkataiteilija Merja Ikkelän kanssa.

Ilpo Veikko Antero Tiihonen syntyi Kuopiossa 1950. Lapsuutensa hän vietti kuitenkin suurimmaksi osin Keravalla, ennen kuin muutti Helsinkiin 18-vuotiaana. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1971 ja opiskeli sen jälkeen Helsingin yliopistossa.

Tiihosen ensimmäinen runoteos Sarkunmäen palo julkaistiin vuonna 1975.

Tiihonen ja hänen runotuotantonsa henkilöityivät vahvasti Kallioon, jonne hän muutti 1980-luvulla. Työläiskaupunginosan rosoinen historia viehätti Tiihosta, jonka runoista huokuu kaupunkilaisromantiikka.

– Kalliossa on rajua kauneutta, arvaamattomuutta ja yllätyksellisyyttä. Siellä ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Enkä tarkoita tappeluja ja väkivaltaa, Tiihonen kiteytti 11 vuotta sitten STT:n haastattelussa.

Tiihonen vietti puolisonsa kanssa paljon aikaa myös heidän kesäasunnollaan Lohjalla.

Runoteosten lisäksi Tiihosen tuotantoon kuului muun muassa näytelmiä, suomennoksia ja kuunnelmia.

Tiihonen sai työstään lukuisia palkintoja ja huomionosoituksia, kuten Valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1981, Kalevi Jäntin palkinnon 1982, Eino Leinon palkinnon vuonna 1991 sekä Kirjallisuuden valtionpalkinnon ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2005.

Hän sai taiteilijaneläkkeen vuonna 2012.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut