Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurostat: EU:ssa pandemian ajan ylikuolleisuus suurinta huhtikuussa ja marraskuussa 2020 – Suomessa koettu kolme huippua

EU-maissa kuolleisuus on ylittänyt pandemian aikana keskimääräiset kuolleisuusluvut eniten huhtikuussa 2020 ja marraskuussa 2020. Tämä käy ilmi EU:n tilastotoimiston Eurostatin keskiviikkona julkaisemista tiedoista.

Huhtikuussa viime vuonna kuolleisuus ylitti EU:ssa keskimääräisen 25 prosentilla. Marraskuussa 2020 keskimääräinen kuolleisuus ylittyi 40 prosentilla.

Tavanomaisen kuolleisuuden ylittävää kuolemien määrää kutsutaan ylikuolleisuudeksi. Sen arvioidaan antavan tietoa koronapandemian todellisista uhrimääristä, koska valtio raportoivat koronakuolemia osin toisistaan poikkeavilla perusteilla.

Suomessa pandemian ajan ylikuolleisuuden huiput on koettu viime vuoden huhtikuussa, syyskuussa ja marraskuussa. Viime kuukausina kuolleisuus on pudonnut Suomessa alle keskimääräisen. Syyksi on ounasteltu sitä, että koronarajoitukset ovat vähentäneet muiden sairauksien, kuten influenssan, tartuntoja.

Pandemian ajan kuolleisuutta arvioidaan vertaamalla kuolleiden määrää vuosien 2016–2019 kuukausikeskiarvoon.