Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ympäristöliike Elokapina poistui Mannerheimintieltä reilun vuorokauden jälkeen – mielenosoitus jatkuu Unioninkadulla

Yli vuorokauden Helsingin ydinkeskustassa mieltä osoittanut ympäristöliike Elokapina poistui Mannerheimintieltä perjantai-iltana.

– Mansku on nyt tyhjä. Siirrämme protestimme lähemmäs Elokapinan kapinakeskusta Senaatintorilla, Elokapina tviittasi hieman ennen puoli yhdeksää illalla.

Helsingin poliisi tviittasi iltayhdeksän aikoihin Elokapinan mielenosoituksen jatkuvan Helsingin keskustassa Unioninkadulla. Poliisi arvioi paikan olevan parempi sekä liikenteen että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen kannalta.

Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autereen mukaan perjantain aikana mielenosoittajia kävivät tapaamassa hallituspuolueiden edustajat, etunenässä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.). Autereen mukaan ryhmän vaatimuksiin ei ole saatu päättäjiltä riittäviä vastauksia, joten mielenosoitus jatkuu toistaiseksi.

Ryhmä on avoimessa kirjeessään vaatinut muun muassa ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamista Suomeen sekä sitovan lainsäädännön luomista hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä. Ilmastokriisin jatkuminen on liikkeen mukaan ihmisoikeusrikkomus.

"Palaamme tarvittaessa myöhemmin"

Poliisi kertoi perjantaina alkuillasta neuvottelevansa mielenosoittajien kanssa siirtymisestä. Komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoi iltaseitsemän jälkeen STT:lle, että Elokapinan mielenosoitus ja perjantaina sen kylkeen muodostunut vastamielenosoitus tukkivat raitiovaunureittejä niin, että haitta liikenteelle oli muodostunut varsin suureksi.

Autere sanoi myöhemmin ryhmän arvioineen, että siirtyminen on kokonaisuuden kannalta hyvä ratkaisu sekä heille että poliisille ja julkiselle liikenteelle.

– Me poistumme nyt tästä Manskulta ja päästämme ratikat läpi ja sitten palaamme tarvittaessa myöhemmin, Autere kertoi STT:lle illalla puoli kahdeksan jälkeen.

Koventuneet somepuheet eivät horjuta Elokapinaa

Komisario Heinonen puhui alkuillasta myös siitä, miten puheet ovat koventuneet sosiaalisessa mediassa. Hän kertoi olevan aika paljon ihmisiä, jotka ovat näyttäneet suhtautuvan häiriöön jopa vihaisesti. Tämä aiheutti poliisille huolta yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä.

Autereen mukaan sosiaalisessa mediassa esitetyt kommentit eivät vaikuta Elokapinan toimintaan.

– Edellytämme muilta samaa kuin itseltämme, eli väkivallattomuutta, hän kommentoi asiaa.

– Meille tietenkin on näyttäytynyt se, että sieltä (sosiaalisesta mediasta) on tullut ihan hirveät määrät myös kannustusta ja tukea.

Heinosen mukaan kahden eri mielenosoituksen välillä ei ollut perjantaina ollut mitään ongelmia. Huuteluita oli tullut lähinnä ohikulkijoilta. Autereen mukaan vastamielenosoitus ei ollut haitannut heitä mitenkään.

Heinonen kertoi iltakahdeksan aikoihin, että oli epäselvää, siirtyykö vastamielenosoitus vai ei. Hänen mukaansa vastamielenosoittajien mielenilmauksen kovin kärki oli Mannerheimintien auki saaminen ja Elokapinan mielenosoitusmetodien vastustaminen. Tämänkin vuoksi on epäselvää, kokevatko he tarpeelliseksi jatkaa omaa mielenilmaustaan uudessa kohteessa.

Mielenosoitusta jatkettiin yön keskelläkin

Ympäristöliike Elokapinan eilen iltapäivällä alkanut mielenosoitus jatkui yön yli Helsingissä Mannerheimintiellä Eduskuntatalon tuntumassa. Elokapina kertoi myöhään torstai-iltana, että mielenosoitusta on tarkoitus jatkaa, kunnes hallitus vastaa Elokapinan esittämiin vaatimuksiin.

Kun vuorokausi kadulla tuli perjantai-iltapäivänä täyteen, Elokapinan mielenosoittajat puhkesivat toisiaan kannustavaan huutoon.

Laki ei Suomessa lähtökohtaisesti rajoita mielenosoitusten kestoa.

– Laissa ei ole erikseen määritelty kokoontumisvapauden käyttämiselle mitään määräaikoja, kertoi poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Hänen mukaansa poliisi punnitsee jokaista mielenosoitusta erikseen tapauskohtaisesti. Vaakakupissa painaa mielenosoituksesta mahdollisesti koituva haitta yleiselle turvallisuudelle ja järjestykselle.

Mielenosoituksen takia poikki olleen Mannerheimintien liikenne oli ohjattu torstaina ja perjantaina kiertoreitille. Helsingin seudun liikenteen viestinnästä kerrottiin STT:lle perjantaina iltaseitsemän aikoihin, ettei mielenosoitus ollut aiheuttanut perjantaina merkittäviä häiriöitä liikenteelle.