Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskansleri: Marin ja Tuppurainen eivät rikkoneet lakia elpymispaketissa – Pöystin mukaan keskeistä arvioinnissa oli, onko eduskunnalle annettu mahdollisuus ilmaista ja vaikuttaa Suomen neuvottelukantoihin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) eivät rikkoneet lakia EU:n elpymispakettia koskevassa asiassa. Näin katsoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti ratkaisussaan.

Oikeuskansleri sai viime vuoden kesäkuun ja tämän vuoden toukokuun välisenä aikana useita kanteluita, joissa arvosteltiin Suomen hallitusta ja erityisesti Marinia ja Tuppuraista. Kritiikin mukaan nämä olivat edistäneet tai olleet EU-tasolla hyväksymässä elpymispakettia, mihin heillä ei ollut kantelijoiden mielestä mandaattia perustuslakivaliokunnan lausunnon vuoksi.

Perustuslakivaliokunta katsoi lausunnossaan noin vuosi sitten, ettei hallituksen tule "käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa".

Pöystin mukaan keskeistä arvioinnissa oli se, onko eduskunnalle annettu mahdollisuus ilmaista ja vaikuttaa Suomen neuvottelukantoihin. Oikeuskanslerin selvitysten mukaan neuvotteluiden eri vaiheissa eduskunnan kannan päätti suuri valiokunta, joka tekee eduskunnan puolesta päätökset EU-asioissa. Suuri valiokunta puolestaan oli pyytänyt lausuntoa perustuslakivaliokunnalta.

Oikeuskanslerin mukaan valiokuntien kannanottojen noudattamista ei myöskään ole velvoitettu laissa.

– Perustuslain esitöiden perusteella vastuu valiokunnan kannanottojen noudattamisesta on ensisijaisesti poliittista ja voi tulla parlamentaariselle järjestelmälle ominaisin keinoin mitattavaksi.

Pöysti arvioi johtopäätöksenään, ettei asiassa ole ilmennyt aihetta epäillä lainvastaista menettelyä ministereiden osalta.