Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari: Kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita irtisanomiselle

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti tiistaina esittää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Yli-Viikari puolestaan katsoi STT:lle toimittamassaan tiedotteessa, ettei selkeitä juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen ole. Yli-Viikari sanoo tulkitsevansa eduskunnan kansliatoimikunnan päätöstä siten, että he ovat harkinneet kokonaistilanteen, jolloin päätökseen vaikuttavat muutkin kuin eduskunnan virkamieslain mukaiset juridiset perusteet irtisanoa virkamies.

Lopullisen päätöksen Yli-Viikarin irtisanomisesta tekee eduskunnan täysistunto.

Lähettämässään tiedotteessa Yli-Viikari avasi syitä sille, miksei ole itse irtisanoutunut tehtävästä.

– Tarkastusviraston pääjohtajan asemasta ja tehtävän riippumattomuudesta johtuen olen myös halunnut varmistua siitä, että eduskunta tekee pääjohtajan toimintaa arvioidessaan tarvittavat selvitykset ja harkinnan ja vasta sen jälkeen päätökset, hän kirjoittaa.

Yli-Viikarin mukaan tarkastusvaliokunnan käsittelyssä viraston taloudenhoidosta ei ole toteutunut kohtuus ja asioiden mittasuhteiden avoin esittäminen.

– Totean, kuten vastineessani kansliatoimikunnalle, että tarkastusviraston taloudenhoidossa ei ole tapahtunut sellaisia puutteita, jotka vaatisivat kenenkään tarkastusviraston virkamiehen osalta virkamiesoikeudellisia toimia.

"Luottamus Yli-Viikariin romahtanut"

Yli-Viikari ei ottanut tiedotteessa suoraan kantaa siihen, palaako hän niin sanottuun pakastevirkaansa VTV:n ylijohtajana. Hän kuitenkin kiitti 14 vuoden aikaista työyhteisöään työtoveruudesta.

– Olen hyvin ylpeä tarkastusvirastossa henkilöstön kanssa yhdessä tehdyistä mittavista uudistuksista, joiden tavoitteena on tukea paremmin eduskunnan tietotarpeita, Yli-Viikari kirjoittaa.

STT pyysi Yli-Viikaria tarkentamaan, onko hän palaamassa ylijohtajan virkaan, mutta ei saanut vastausta.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen sanoi aiemmin tiistaina, että kansliatoimikunnan mukaan luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut.

Lain mukaan eduskunta ei saa irtisanoa virkasuhdetta virkamiehestä johtuvasta syystä, ellei syy ole erityisen painava.

Vehviläisen mukaan irtisanomisen perusteena olevat erityisen painavat syyt käyvät ilmi eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnöstä.

– Tarkastusvaliokunta toteaa mietinnössään, että pääjohtaja on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta Valtiontalouden tarkastusviraston oman talouden asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa, Vehviläinen sanoo.

Tarkastusvaliokunnan mukaan painavin syy pääjohtajan toiminnan arvioinnille on ollut tarve palauttaa kansalaisten ja eduskunnan luottamus tarkastusviraston toimintaan.

Myös poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi Yli-Viikarin edustuskuluihin ja siihen, että tarkastustoimintaan on käytetty yhä vähemmän työaikaa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.