Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joensuun karhupentueesta ei tuoreita havaintoja, poliisi selvittää mahdollisuutta pyytää emo häkkiin

Joensuun kolmesta karhunpennusta ja niiden loukkaantuneesta emosta ei ole saatu tuoreita havaintoja. Itä-Suomen poliisi toivoo, että Sarvingin-Pirttivaaran alueella vältetään liikkumista, jotta karhuista ei aiheudu vaaraa ihmisille.

Poliisi on pyytänyt paikallista riistanhoitoyhdistystä selvittämään karhujen liikkeitä sekä varautumaan tarvittaessa lopettamaan eläimet. Lisäksi Riistakeskus selvittää mahdollisuutta pyytää loukkaantunut naaraskarhu häkkiin nukuttamista sekä rautojen poistamista ja vammojen arviointia varten.

Emokarhun etukäpälässä on kiinni pienpetojen pyytämiseen tarkoitetut raudat. Poliisi selvittää yhteistyössä Pohjois-Karjalan riistakeskuksen kanssa, voitaisiinko emo nukuttaa, raudat poistaa ja vammat arvioida. Sen jälkeen eläinlääkäri voisi arvioida, onko karhu vielä elinkelpoinen.

Kritiikkiä satelee suurelta yleisöltä

Poliisi on komisario Sami Joutjärven mukaan saanut satoja yhteydenottoja, pääosin arvostelua asian äärimmäisen huonosta ja ammattitaidottomasta hoitamisesta. Kommentteja on esitetty muun muassa Facebookissa, sähköpostissa ja puhelimitse.

Palautteessa on ehdotettu muun muassa karhujen etsimistä helikopterista käsin.

– Yleisin on tämä, että kun kerran pystytte ampumaan, niin miksette pysty ampumaan nukutusnuolta. Viranomaisilla ei ole Suomessa sellaista kalustoa, jolla pystytään kovin kaukaa nukutusnuolta ampumaan, Joutjärvi sanoo.

Myös Lieksassa on tehty hiljattain havaintoja samalla tavalla loukkaantuneesta karhusta.

– Valitettavasti näitä pyyntiraudat käpäliinsä saaneita karhuja tulee koko valtakunnassa useampi vuodessa, Joutjärvi sanoo.

Myös pentujen kohtaloa mietitään

Loukkaantuneen emokarhun lisäksi poliisi joutuu miettimään sen pentujen kohtaloa.

Poliisi on saanut erilaisia arviota siitä, voisivatko alkuvuonna syntyneet karhunpennut selvitä luonnossa ilman emoa vai eivät. Suurpetotutkijat ovat Joutjärven mukaan olleet sitä mieltä, etteivät pennut selviäsi.

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen puolestaan arvio, että pennut pärjäisivät luonnossa jo ilman emoaan.

– Tämän ikäisiä ei kannata enää ottaa vangiksi, kyllä ne jo pärjäävät, Karjalainen sanoo.

Jos raudat saadaan poistettua ja vammat paranevat, emo voisi Karjalaisen mukaan edelleen huolehtia pennuistaan.

Karjalainen kertoo, että Kuusamon suurpetokeskus on tällä hetkellä täynnä eikä sinne pystytä sijoittamaan uusia karhuja.