Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Venetsia vältti joutumisen uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle

Venetsia on kärsinyt myös pahoista tulvista. Kuva marraskuulta 2019, jolloin Alta Acqua -vuorovesi-ilmiö nosti veden Pyhän Markuksen torille. . AFP. / LEHTIKUVA

STT–AFP

Italiassa Venetsian kaupunki saa pitää paikkansa Unescon maailmanperintökohteiden listalla ilman, että sitä määritellään uhanalaiseksi. Kaupunki on ollut Unescon listalla vuodesta 1987, mutta viime kuussa YK:n alainen organisaatio varoitti siirtävänsä kaupungin uhanalaisten kohteiden luetteloon, jos turismia ei saada muutettua kestävämpään suuntaan.

Venetsia on pitkään kärsinyt yli äyräiden kasvaneesta turismista. Viime kuussa Italian hallinto päätti kieltää suurten risteilyalusten pääsyn kaupungin kanaaleihin. Italian kulttuuriministeri Dario Franceschini kertoi tuolloin, että asiaan vaikutti YK:n kulttuurijärjestön Unescon pyyntö.

Maailmanperintökomitea antoi nyt Italian viranomaisille ensi joulukuuhun asti aikaa raportoida pyrkimyksistään varjella Venetsian ekosysteemiä ja kulttuuriperintöä.

Franceschini oli päätöksestä mielissään mutta painotti, että Venetsia vaatii edelleen huomiota ja kestävän kehityksen polkua tarvitaan. Pääministeri Mario Draghi kertoi niin ikään olevansa linjaukseen erittäin tyytyväinen.

Risteilyaluskiellon puolesta on kampanjoitu jo vuosien ajan. Sitä kannattavien mielestä alukset aiheuttavat suuria aaltoja, jotka vahingoittavat kaupungin perustuksia ja haittaavat laguunin herkkää ekosysteemiä.

Jatkossa suuret alukset ohjataan teolliseen satamaan, kun taas pienet, korkeintaan noin 200 hengen alukset voivat edelleen kulkea kaupungin ytimeen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut