Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL lupaa käydä läpi ohjeistustensa muotoilut – suhtautuu apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen "hyvin vakavasti"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sanoo tutkivansa tarkasti eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun ja laitoksen saaman huomautuksen, jotka koskevat 65–69-vuotiaiden rokottamista Astra Zenecan koronarokotteella.

– Jatkamme ratkaisun juridista arviointia ja katsomme, mihin toimiin meidän on ryhdyttävä. Suhtaudumme apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen hyvin vakavasti, sanoo pääjohtaja Markku Tervahauta THL:n tiedotteessa.

Apulaisoikeusasiamiehen perjantaina antaman ratkaisun mukaan THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toimivat keväällä asiassa lainvastaisesti. Tuolloin 65–69-vuotiaita pakotettiin ratkaisun mukaan monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

Tervahauta sanoo tiedotteessa, että THL aikoo käydä läpi ohjeistustensa sanalliset muotoilut, jotta ne ovat varmasti selkeitä.

– THL:n tehtävänä on tukea ja ohjeistaa kuntia ja sairaanhoitopiirejä toimimaan rokotusasetuksessa mainitun rokotusjärjestyksen mukaisesti. Antamamme ohjeet ovat suositusluontoisia, eivät määräyksiä, ja tämän pitää käydä teksteistämme selvästi ilmi, Tervahauta sanoo.

Moni kunta kieltäytyi tarjoamasta muita rokotteita

THL ohjeisti kuntia 24. maaliskuuta tänä vuonna koronarokotusten jatkamisesta AstraZenecan rokotteella. Rokotteen käyttö Suomessa oli tätä ennen keskeytetty varotoimena, koska rokotteeseen oli havaittu liittyvän hyvin harvinaisia ja vakavia veren hyytymishäiriöitä. Hyytymishäiriöitä oli maaliskuun puoliväliin mennessä havaittu erityisesti työikäisillä naisilla, Suomessa tuolloin yhteensä kaksi.

Ohjeen mukaan rokotuksia voitiin jatkaa 65 vuotta täyttäneillä, sillä heillä ei ollut tuolloin havaittu hyytymishäiriöitä ja toisaalta heidän riskinsä saada vakava koronavirustauti on huomattavasti suurempi kuin nuoremmilla.

Rokotusjärjestyksen mukainen rokottaminen oli edennyt tässä vaiheessa niin, että AstraZenecalla voitiin rokottaa 65–69-vuotiaita. Taustalla oli myös rokotteiden saatavuus: Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteita saatiin tässä vaiheessa Suomeen vielä varsin niukasti.

THL:n julkaisema tiedote johti siihen, että useat kunnat – niiden joukossa maamme neljä suurinta kaupunkia – kieltäytyivät rokottamasta 65–69-vuotiaita henkilöitä muulla kuin Astra Zenecan koronarokotteella.