Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokia yllätti hillitsemällä odotuksia, arvioi analyytikko – uskoo tulosennusteen nousevan edelleen: "Kun Kiina rankaisee Ericssonia, Nokia voittaa"

Verkkolaitevalmistaja Nokia pääsi torstaina tarjoilemaan iloisen tulosyllätyksen osittain sen vuoksi, että yhtiön uusi johto oli aiemmin hillinnyt näkymiä yrityksen lähitulevaisuudesta.

Näin arvioi Inderesin analyytikko Atte Riikola, joka seuraa yhtiötä. Hänen mukaansa toisen vuosineljänneksen tulosjulkistukseen suunnattiin positiivissa tunnelmissa, mutta tulos yllätti silti.

– Lisäksi tiedettiin, että näkymiä tullaan nostamaan, mutta niitä nostettiin vielä odotuksia reippaammin, Riikola sanoo STT:lle.

Nokian huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto parani vuodentakaisesta runsaat 60 prosenttia 682 miljoonaan euroon. Liikevaihto nousi neljä prosenttia 5,3 miljardiin euroon.

Nokia oli antanut positiivisen tulosvaroituksen kaksi viikkoa sitten. Liikevaihtoa vauhditti yhtiön mukaan kasvu kaikissa liiketoimintaryhmissä. Myös vertailukelpoinen liikevaihtoprosentti koheni kaikissa ryhmissä.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan on hyvä, että kasvu tulee kaikista liiketoimintaryhmistä. Hän oli erittäin tyytyväinen yhtiön suoritukseen vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

– Matkapuhelinverkot tekivät selvästi paremman tuloksen kuin mitä vielä alkuvuonna odotettiin. Sen lisäksi verkkoinfrastruktuuri kasvaa vahvasti, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kurssi ampaisi nousuun

Vahvan alkuvuoden perusteella yhtiö nosti ennustettaan koko vuoden liikevaihdosta ja vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista.

Liikevaihdon odotetaan asettuvan 21,7–22,7 miljardin euron haarukkaan, kun aiempi ennuste oli 20,6–21,8 miljardia. Vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluväliksi odotetaan 10–12 prosenttia, kun aiempi näkymä oli 7–10 prosenttia.

Riikola huomauttaa, että analyytikot odottivat jo viime vuonna, että Nokian vertailukelpoinen liikevoittomarginaali pääsisi tänä vuonna 11 prosentin tuntumaan. Siksi yhtiön oma arvio yksinumeroiseen lukemaan jäämisestä oli shokki markkinoille.

– Välissä odotukset pelattiin todella mataliksi. Nyt tapahtui vähän niin kuin paluu alkuperäiseen. Uusi johto sai markkinoiden luottamuksen taakseen, kun se pystyy tarjoilemaan positiivista tulosyllätyksiä, Riikola sanoo.

Helsingin pörssi tervehti pirteää tulosuutista ilolla. Nokian osakekurssi ehti käydä aamupäivällä yli kahdeksan prosentin nousussa. Puolenpäivän lähestyessä kurssi suoritti yhä noin seitsemän prosentin kiriä. Lisäksi osake oli selvästi pörssin vaihdetuin.

Lundmark kommentoi tiedotustilaisuudessa niukkasanaisesti kysymystä vuodelle 2023 asetetun liikevoittomarginaalin nostosta. Tavoite pysyi 10–13 prosentissa.

– Uskon, että sitä tullaan nostamaan viimeistään ensi vuonna. Voi olla, että sitä ei vielä haluta nostaa, mutta tuloshan on jo nyt sillä tasolla, Riikola sanoo.

Ensiaskel Kiinassa

Riikola sanoo, että hyvässä tuloksessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään aiempien odotusten hillinnästä vaan myös uuden johdon voimin haetusta käänteestä.

Lundmark aloitti Nokian johdossa vuosi sitten elokuussa. Hänen mukaansa yhtiön uusi toimintamalli yhdessä parantuneen teknologiajohtajuuden kanssa alkavat tuottaa tulosta. Hänen mukaansa yhtiön asema 5g-markkinoilla on selkeästi parantumassa.

– Olemme voittamassa asiakkuuksia takaisin. Kanada ja Kiina ovat hyviä esimerkkejä tästä ja näemme potentiaalia sille, että tämä kasvu jatkuu, Lundmark sanoi.

Riikolan mukaan on hyvä huomata, että Nokia näyttää saavan jalansijaa takaisin Kiinan-markkinoilla, jossa se kertoi aiemmin tässä kuussa ensimmäisestä 5g-radioverkkosopimuksestaan.

– Aika pieniä ne toistaiseksi ovat, mutta Ericssonilla on Ruotsin Huawei -pakotteiden takia haasteita Kiinassa. Kun Kiina rankaisee Ericssonia, Nokia voittaa, Riikola arvioi.

Komponenttipula kestää pitkään

Nokian mukaan maailmanlaajuinen komponenttipula kuitenkin rajoittaa sen kasvumahdollisuuksia.

Lundmark sanoi torstaina, että Nokia pystyisi kasvamaan jonkin verran nopeammin, jos komponentteja olisi enemmän saatavissa. Maailmanlaajuinen puolijohdevalmisteiden vajaus ei ole toimitusjohtajan mukaan myöskään hellittämässä pian.

– Komponenttitilanne on hyvin tiukka. Se on jatkuvaa taistelua, että saamme mitä haluamme. Olemme kohtuullisen hyvin onnistuneet siinä, mutta tämä tiukka tilanne tulee jatkumaan varmasti loppuvuoden ja hyvin todennäköisesti myös ensi vuoden ajan.

Yhtiö varoitti myös muista haasteista vuoden loppupuoliskolla. Niihin sisältyvät yhtiön mukaan markkinaosuuden supistuminen ja hintaeroosio Pohjois-Amerikassa. Lundmark korostaa, että nämä haasteet ovat olleet tiedossa.