Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Henkilökorttia hakevalta otetaan jatkossa sormenjäljet

Sormenjäljet otetaan kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä matkustusoikeudellista henkilökorttia hakevilta. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Suomessa astuu tänään voimaan EU:n henkilökorttiasetusta täydentävä lainmuutos.

Keskeisimpänä muutoksena on se, että matkustusoikeudellisen henkilökortin hakijalta otetaan jatkossa sormenjäljet. Lisäksi kortin ulkoasua päivitetään niin, että suomalainen kortti on EU-asetuksen edellyttämällä tavalla yhtenäinen muiden EU-maiden henkilökorttien kanssa. Asetuksen tavoitteena on parantaa EU-maiden kansalaisten henkilökorttien luotettavuutta ja turvallisuutta.

Sormenjäljet otetaan kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä matkustusoikeudellista henkilökorttia hakevilta. Sormenjälkeä ei siis otetta esimerkiksi ulkomaalaisen henkilökorttiin tai väliaikaiseen henkilökorttiin, koska ne eivät ole matkustusasiakirjoja.

Sormenjälkien ottamisen osalta sääntely ja prosessi ovat käytännössä samanlaiset kuin passeissa.

Jatkossa sekä passi että henkilökortti voidaan myöntää ilman käyntiä poliisiasemalla, jos hakija on viimeisen kuuden vuoden aikana käynyt passia tai henkilökorttia myönnettäessä tunnistettavana ja tässä yhteydessä on otettu sormenjäljet sekä myös muut edellytykset täyttyvät.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut