Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pfizerin koronarokotetta ei tarvitse vielä päivittää deltavariantin vuoksi, kertovat valmistajat – lääkeyhtiöt ovat rohmunneet miljardeja koronarokotteilla

Lääkeyhtiö Pfizerin ja biotekniikan yritys Biontechin Suomessakin käytettyä koronavirusrokotetta ei toistaiseksi tarvitse muunnella maailmalla leviävän deltamuunnoksen tai muiden virusvarianttien vuoksi.

Asiasta kertoi toimittajille Biontechin toimitusjohtaja Ugur Sahin, jonka mukaan toistaiseksi käytössä oleva rokote takaa tarpeeksi hyvän suojan myös muunnoksilta.

– On hyvin mahdollista, että seuraavien 6–12 kuukauden aikana esiin nousee uusia variantteja, joiden vuoksi rokotetta olisi tarpeen muokata, mutta vielä ei olla siinä pisteessä, Sahin kertoi toimittajille.

Rokotteen päivittämisessä ajoitus on kaikkein tärkeintä, Sahin kertoo, ja liian hätäinen päätös muokata rokotetta voi kostautua, jos esimerkiksi 3–6 kuukauden sisällä jokin uusi variantti on noussut deltamuunnoksen tilalle hallitsevaksi versioksi koronaviruksesta.

– Päätöksen ajoituksen on oltava oikea. Tällä hetkellä meillä on hyvä ymmärrys siitä, että tehosterokote (koronaviruksen) kantamuotoa vastaan on täysin riittävä, Sahin kertoi.

Biontechin yhteistyökumppani Pfizer on kannattanut vielä kolmannenkin rokoteannoksen antamista, ja esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa aiotaan aloittaa riskiryhmien ylimääräiset tehosterokotukset syyskuussa.

Pfizer ja Biontech ovat toimittaneet noin miljardi annosta rokotettaan ympäri maailman. Yhtiöt arvioivat valmistuskapasiteettinsa kasvavan kolmeen miljardiin annokseen vuodessa tämän vuoden loppuun mennessä.

Biontech ja Pfizer käärivät muhkeimmat liikevaihdot

Saksalainen Biontech kertoo, että yhtiön nettovoitto kasvoi huhti-kesäkuussa 2,8 miljardiin euroon, kun vuosi sitten tappiota tuli 88 miljoonaa euroa.

Biontech nostaa tämän vuoden koronarokotteita koskevan liikevaihtoennusteensa 16 miljardiin euroon 10 miljardista eurosta. Alkuvuoden liikevaihto oli 7,4 miljardia euroa.

Biontech ja Pfizer ovat suurimmat voittajat rokoteyhtiöiden kilpajuoksussa. Pfizer odottaa nostavansa liikevaihtonsa yli 28 miljardiin euroon tänä vuonna. Pfizer on suuri lääkeyhtiö. Biontech valmistaa sen sijaan ainoastaan rokotteita.

Biontech ja Pfizer saivat yliotteen, sillä ne saivat rokotteensa markkinoille ennen kilpailijoitaan. Ne saivat ensimmäisenä hyväksynnät rokotteelleen.

Myös yhdysvaltalainen Moderna on nostanut liikevaihtoaan reippaasti. Yhtiö odottaa liikevaihtonsa nousevan tänä vuonna 17 miljardiin euroon. Modernan rokote on samantyyppinen kuin Biontechin ja Pfizerin rokote.

Sen sijaan erityyppisiä rokotteita valmistavat Astra Zeneca ja Johnson & Johnson ovat jääneet kilpailijoistaan liikevaihdolla mitattuna. Astra Zenecan rokote toi liikevaihtoa tammi-kesäkuussa runsaat miljardi euroa ja Johnson & Johnsonin rokote 225 miljoonaa euroa.

Molemmat yhtiöt ovat kertoneet, että ne myyvät rokotteitaan omakustannushintaan koronapandemian ajan.

Liikevaihtoon on vaikuttanut myös se, että Astra Zenecan rokote on halvempi kuin Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan rokotteet.

USA ei ole vieläkään hyväksynyt Astra Zenecan rokotetta

Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole vieläkään hyväksyneet Astra Zenecan rokotetta. EU:ssa Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet saivat hyväksynnän myöhemmin kuin kilpailijoiden rokotteet.

Astra Zenecalla oli aluksi myös toimitusvaikeuksia, mikä aiheutti kärhämiä EU:n kanssa.

Johnson & Johnsonin rokote poikkeaa muista siten, että rokotteita tarvitaan vain yksi annos, mikä on myös liikevaihtoa alentava tekijä kilpailijoihin verrattuna.