Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskustelemaan Afganistanin tilanteesta

Antonio Guterres kehottaa Talebania pidättyväisyyteen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään keskustelemaan Afganistanin tilanteesta. Kokous alkaa Suomen aikaa kello 17 Yhdysvaltojen New Yorkissa YK:n päämajassa.

Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres antaa turvallisuusneuvoston jäsenille tilannekatsauksen Afganistanista.

Kokous järjestetään turvallisuusneuvoston kahden vaihtuvan jäsenmaan Viron ja Norjan pyynnöstä.

Pyyntö tuli pian sen jälkeen, kun äärijärjestö Talebanin joukkoja oli tunkeutunut Afganistanin presidentin palatsiin pääkaupunki Kabulissa ja presidentti Ashraf Ghani oli paennut maasta.

Guterres kehotti YK:n julkaisemassa lausunnossa äärijärjestö Talebania ja kaikkia muita osapuolia pysymään maltillisina, suojelemaan ihmishenkiä sekä varmistamaan humanitaarinen apu sitä tarvitseville.

Guterres sanoi lausunnossaan olevansa "erityisen huolissaan naisten ja tyttöjen tulevaisuudesta, joiden oikeuksia on suojeltava".

Biden määräsi tuhat sotilasta lisää Kabuliin

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden määräsi sunnuntaina lähetettäväksi tuhat sotilasta lisää Kabuliin auttamaan evakuoimaan Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijät sekä lähetystön paikalta palkkaamia afganistanilaisia työntekijöitä. Bidenin määräyksen jälkeen yhdysvaltalaissotilaiden määrä Afganistanissa tulee olemaan 6 000. Biden on aiemmin ilmoittanut, että Yhdysvallat vetää kaikki joukkonsa Afganistanista elokuun loppuun mennessä.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmoitti sunnuntaina, että Nato auttaa pitämään Kabulin lentokentän auki ja helpottaa näin evakuointien koordinoimista. Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi sunnuntaina, että Saksan ilmavoimat lähettää Afganistaniin lentokoneen, jolla Afganistanista evakuoitavat kuljetetaan Afganistanin nimeltä mainitsemattomaan naapurimaahan. Sieltä evakuoidut jatkavat siviililennoilla Saksaan.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut