Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen kuhakanta kasvussa viime vuonna, saalis pieneni

Kuhakanta on lähtenyt kasvuun vuoden 2014 notkahduksen jälkeen, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotteessaan.

Kuhan pyynti väheni viime vuonna aiempien vuosien tavoin. Merialueen kaupallinen saalis oli tämän vuoksi pienempi kuin kertaakaan 1980-luvun lopun jälkeen.

Yli puolet Suomen 193 tonnin kaupallisesta kuhasaaliista saatiin Saaristomereltä.

Suomen merkittävimmän saaliskalan silakan saaliista suurin osa saatiin Selkämerellä, jossa oli runsaasti pieniä silakoita. Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan silakkakanta puolestaan heikentyi. Niiden kannat ovat tiedotteen mukaan heikentyneet lähelle vuosituhannen vaihteen aallonpohjaansa

Suomen silakkakiintiöt ja -saaliit pienenivät kokonaisuudessaan kuten koko Itämeren silakkasaaliskin.

Itämeren kilohailikanta on pysynyt viime vuosina runsaana.

Tenon lohikannan tila heikko

Suomalaisten viimevuotisesta 365 tonnin lohisaaliista kaupalliset kalastajat saivat rannikoilta 187 tonnia ja vapaa-ajan kalastajat pääosin Tornionjoesta 178 tonnia. Ammattikalastajien saalis pieneni ja vapaa-ajan kalastajien saalis kasvoi.

Mereen vaeltaneiden luonnonpoikasten määrä pieneni hiukan.

– Tenojoen lohisaalis oli tilastoidun ajanjakson pienin, ja samoin lohikantojen määräarviot eri sivujoissa olivat lähes poikkeuksetta seurantajakson pienimmät, sanoo Luken tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro tiedotteessa.

Lohikannan heikon tilan vuoksi Tenojoelle asetettiin kalastuskielto tälle vuodelle.

Siika- ja ahvensaalis pieneni

Vuodesta 2019 lähtien luonnonvarainen meritaimen on ollut Suomen merialueella ja mereen laskevissa jokivesissä kokonaan rauhoitettu. Rasvaevättömät taimenet saa kuitenkin ottaa saaliiksi, sillä ne ovat istutettu kalastettavaksi.

Suomen merialueen kaupallinen siika- ja ahvensaalis pieneni viime vuonna.

Viime vuonna haukisaalis oli vuonna 1980 alkaneen seurantajakson pienin, 129 tonnia. Seurantajaksolla merialueen kaupallinen haukisaalis on ollut keskimäärin 211 tonnia.

Luke arvioi säännöllisesti kalakantojen tilaa. Arviointi kuuluu maa- ja metsätalousministeriön Lukelle antamiin tulostavoitteisiin ja perustuu kansainvälisiin sopimuksiin.