Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Lakeja valmistellaan kansalaisten mielestä liiallisella kiireellä ja tutkimustietoa hyödyntämättä

Enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että lakeja valmistellaan Suomessa nykyisin liian kovalla kiireellä ja tutkimustietoa hyödyntämättä, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

62 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että tutkimustietoa hyödynnetään riittämättömästi lakeja valmisteltaessa. 60 prosenttia puolestaan arvioi, että lakeja valmistellaan nykyisin liian kovalla kiireellä.

Niin ikään 60 prosenttia oli sitä mieltä, että poliittiset päättäjät painostavat virkamiehiä lainvalmistelussa, mikä heikentää lakiehdotusten tasoa. Yli puolet vastaajista arvioi, että päättäjien tuki hyvälle lainvalmistelulle on Suomessa puutteellista.

Kantar TNS Oy:n toteuttamaa tutkimusta varten haastateltiin hieman yli tuhatta 18–79 vuotta täyttänyttä suomalaista kesäkuun jälkipuoliskolla. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Miehet naisia kriittisempiä

Miehet ovat kyselyn mukaan naisia kriittisempiä lakien valmistelun suhteen. Nuoret eli 18–30-vuotiaat eivät ole ollenkaan yhtä taipuvaisia arvostelemaan lakien valmistelua ja poliitikkoja kuin varttuneemmat ikäluokat. Epäluottamus on keskimääräistä voimakkaampaa keski-ikäisten ja eläkeikää lähestyvien parissa.

SDP:n kannattajat ovat muita tyytyväisempiä lainvalmistelun tasoon. Erityisen kriittisiä ovat puolestaan perussuomalaisten kannattajat. Heistä 69 prosenttia on sitä mieltä, että lainvalmistelu Suomessa ei toimi laadukkaasti kansalaisten parhaaksi.

Kokoomuksen ja keskustan tukijoiden näkemykset ovat lähellä kansalaisten keskimääräistä suhtautumista.