Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban pitää kiinni evakuointien kuunvaihteen takarajasta – varoittaa seurauksista, jos USA pidentää aikarajaa

Ääriliike Taleban varoittaa "seurauksista", jos Yhdysvallat ja sen liittolaiset pidentävät läsnäoloaan Afganistanissa ensi viikon yli.

– Jos Yhdysvallat tai Britannia aikovat tavoitella lisäaikaa evakuoinneille -- vastaus on ei. Muussa tapauksessa tulee seurauksia, sanoi Talebanin edustaja Suhail Shaheen Sky Newsille .

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, että 31. elokuuta vedetään Afganistanista loputkin amerikkalaisjoukot.

Shaheen sanoi, että evakuointiajan pidennys loisi osapuolien välille epäluottamuksen.

– Jos he aikovat jatkaa miehitystä, se saa aikaan reaktion, hän lisäsi.

Brittilehti Guardian kertoi aiemmin, että Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo kehottaa tulevassa G7-maiden johtajien kokouksessa Bidenia pitämään yhdysvaltalaisjoukkoja Kabulin lentokentällä vielä elokuun lopun jälkeenkin.

G7-maiden johtajien on määrä käsitellä Afganistanin tilannetta etäyhteyksin järjestettävässä kokouksessaan tiistaina.

Ranska haluaa enemmän aikaa evakuoinneille Afganistanista

Ranskan mukaan näyttää siltä, että evakuointeja Afganistanista täytyisi jatkaa 31. elokuuta jälkeenkin. Päivämäärä on Yhdysvaltain asettama takaraja evakuoinneille.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan lisäaikaa tarvitaan, jotta meneillään olevat operaatiot saadaan päätökseen.

Le Drian puhui Arabiemiraateissa sijaitsevassa al-Dhafran ilmatukikohdassa, jonne Ranska on pystyttänyt ilmasillan Kabulista evakuoiduille ihmisille.

Talebanin uusi hallitus ilmoitetaan vasta amerikkalaissotilaiden lähettyä

Taleban ei ilmoita uuden hallituksen koostumusta ennen kuin Yhdysvallat on vetänyt viimeisetkin joukkonsa Afganistanista. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle kaksi lähdettä.

– On päätetty, että hallituksen muodostamisesta ei ilmoiteta niin kauan kuin yksikin Yhdysvaltain sotilas on Afganistanissa, sanoi Talebanin lähde. Tämän vahvisti AFP:lle toinen Talebanin sisäpiiriläinen.

USA värvää evakuointeihin kaupallisia lentoyhtiöitä

Taleban otti vallan Afganistanissa reilu viikko sitten. Maan pääkaupungin Kabulin lentokenttä on sittemmin joutunut kaaoksen valtaan, kun kymmenettuhannet ihmiset ovat pyrkineet pakenemaan Afganistanista.

Presidentti Biden kertoi sunnuntaina suhtautuvansa toiveikkaasti siihen, että evakuointiaikataulu Afganistanista pitää.

Evakuointeja varten on värvätty myös kaupallisia lentoyhtiöitä. Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kerrotaan ottaneen käyttöön harvoin hyödynnetyn määräyksen, jonka avulla lentoyhtiöitä voidaan määrätä auttamaan evakuoinneissa.

Puolustusministeriön mukaan kaupallisten lentoyhtiöiden avustuksella on määrä helpottaa pullonkaulaa, joka on syntynyt ihmisten saapuessa Kabulista Yhdysvaltain Lähi-idän-tukikohtiin.

Ääriliike Taleban on lupaillut uuden valtakauden olevan pehmeämpi versio vuosien 1996–2001 Taleban-vallasta, mutta lupauksiin skeptisesti suhtautuvat afganistanilaiset ovat pyrkineet pakenemaan maasta.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät ole kyenneet selviämään evakuointilennoille pyrkivien ihmisten mittavasta määrästä.

Puolustusministeri: Britannia lähtee, kun USA lähtee

Britanniassa myös puolustusministeri Ben Wallace on ilmaissut tukevansa evakuoinnin takarajan siirtämistä. Hän on varoittanut, ettei "yksikään maa kykene saamaan kaikkia pois" ennen elokuun 31. päivää.

Wallace sanoi maanantaina medialle, että Britannia lähtee Kabulin lentokentältä samaan aikaan kuin Yhdysvallat, BBC kertoo.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell arvioi viime viikolla AFP:n haastattelussa, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten on mahdotonta evakuoida maiden palveluksessa olleet kymmenettuhannet afganistanilaiset työntekijät ja heidän perheensä elokuun loppuun mennessä.

Borrell arvioi tuolloin, että Yhdysvallat saattaakin jatkaa evakuointeja Kabulin kentällä elokuun jälkeen, vaikka se on aiemmin asetettu turvaamisoperaation takarajaksi.

Yksi kuoli tulitaistelussa lentokentällä

Kabulin lentokentällä käytiin varhain maanantaiaamuna tulitaistelu, jossa kuoli yksi Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsen ja kolme on haavoittunut, kertoi Saksan puolustusvoimat Twitterissä .

Tulitaistelu puhkesi puolustusvoimien mukaan lentokentän pohjoisportilla aikaisin aamulla Afganistanin turvallisuusjoukkojen ja tuntemattomien hyökkääjien välillä. Taisteluun osallistui myös Yhdysvaltojen ja Saksan joukkoja.

Saksalaissotilaita ei Twitterissä kerrottujen tietojen mukaan loukkaantunut.

Suomen puolustusvoimien suojausosasto ei ollut osallisena ampumavälikohtauksessa, Puolustusvoimat kertoi Twitter -tilillään.

Kymmenettuhannet odottavat evakuointia

Yhdysvaltojen johdolla on Valkoisen talon mukaan evakuoitu noin 30 000 ihmistä Talebanin vallattua Kabulin noin viikko sitten. Kymmenettuhannet odottavat kuitenkin edelleen, että Yhdysvallat tulisi hakemaan heidät Afganistanista.

Evakuointeja Valkoisessa talossa kommentoineelta Bidenilta kysyttiin mahdollista vastausta muiden maiden johtajien pyyntöihin lisäajasta. Bidenin mukaan nähtäväksi jää, mitä Yhdysvallat voi asialle tehdä. Hänen oma toiveensa on, ettei evakuointien takarajaa tarvitsisi siirtää.

Presidentti huomioi kaoottisen tilanteen Kabulin lentokentällä. Siellä on muun muassa ojennettu vauvoja ja lapsia piikkilanka-aitojen ylitse sotilaille, minkä lisäksi epätoivoiset ihmiset ovat tarrautuneet lähtöä tekevien lentokoneiden ulko-osiin.

Bidenin mukaan edellä mainitut tapaukset ovat Afganistanista lähtemisen hinta.

– Ei ole mahdollista evakuoida näin montaa ihmistä ilman tuskaa, menetystä ja näkemiänne sydäntäsärkeviä kuvia, hän sanoi.

Taleban on syyttänyt Yhdysvaltoja Kabulin lentokentän kaaoksesta. Liikkeen edustajan Amir Khan Muttaqin lausunnon mukaan muualla maassa on rauhaisaa ja kaaosta olisi hänen mukaansa vain Kabulin lentokentällä.

Taleban sanoo saartaneensa vastarintakeskittymän

Panjshirin laakso Kabulin pohjoispuolella on yksi viimeisistä Afganistanin kolkista, jota Taleban ei vielä pidä vallassaan. Sunnuntaina ääriliike kertoi, että sadat sen taistelijat olivat matkalla kohti aluetta.

Talebanin mukaan sen taistelijat ovat nyt saartaneet vastarinnan keskittymän. Liike sanoo kuitenkin pyrkivänsä ennemmin neuvottelemaan kuin taistelemaan.

Alueelta on kantautunut hajanaisia tietoja yhteenotoista yön aikana. Kummankaan puolen kertomia tietoja ei ole kuitenkaan kyetty todentamaan, sillä vuoristoiselle alueelle on erittäin vaikea päästä.

Afganistanin entisen varapresidentin Amrullah Salehin mukaan vastarintaa tekevät joukot ovat pysyneet lujana.

Talebanin edustajan Zabihullah Mujahidin mukaan ääriliikkeen taistelijat ympäröivät Panjshirin aluetta kolmelta puolelta.

– Islamilainen emiraatti yrittää ratkaista tilanteen rauhallisesti, Talebanin edustaja Mujahid sanoi Twitterissä.

Panjshiriin kerääntynyt entisen hallinnon joukkoja

Panjshiriin on kerääntynyt Afganistanin entisen hallinnon joukkoja ja siviilejä sitä mukaa, kun Taleban on ottanut maan merkittävät kaupungit hallintaansa. Alue on jo aiemmin ollut tunnettu Taleban-vastaisena keskittymänä.

Talebanin mukaan taistelijoita on lähetetty alueelle, koska paikalliset viranomaiset kieltäytyivät rauhanomaisesta vallanvaihdosta.

Alueella perustettu vastarintaliike on kertonut uutistoimisto AFP:lle pyrkivänsä luomaan alueelle oman hallinnon ja haluavansa toimia turvapaikkana ihmisille, jotka eivät koe oloaan turvalliseksi muissa maakunnissa. Vastarintaliike kertoi viikonloppuna pyrkivänsä välttämään verenvuodatusta, mutta ilmoitti olevansa valmis pitkäaikaiseen konfliktiin, jolleivät neuvottelut Talebanin kanssa tuota tulosta.