Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kabulin iskuissa on kuollut yli 60 afganistanilaista ja ainakin 12 yhdysvaltalaista sotilasta

Ainakin 12 yhdysvaltalaista sotilasta on kuollut ja vähintään 15 haavoittunut hyökkäyksessä Kabulin lentokentällä, kertoi komentaja Kenneth F. McKenzie Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajasta puolustusministeriön tiedotustilaisuudessa torstai-iltana Suomen aikaa.

Hänen mukaansa hyökkäyksessä oli mukana kaksi itsemurhapommittajaa, ja heidän jälkeensä asemiehet avasivat tulen.

Afganistanilaisten terveysviranomaisten mukaan Kabulin räjähdyksissä on kuollut yli 60 afganistanilaista ja ainakin 140 on haavoittunut, kertoivat BBC ja CNN.

McKenzien mukaan Pentagon tekee työtä selvittääkseen, kuka on hyökkäyksen takana. Yhdysvallat on hänen mukaansa valmis ryhtymään toimiin hyökkääjiä vastaan.

Terrorijärjestö Isis sanoi olevansa Kabulin lentokentälle tehdyn itsemurhaiskun takana, kertoi ääri-islamistisia ryhmiä seuraava Site-laitos. Se viittasi Isisin propagandatoimiston Amaqin lausuntoon.

McKenzie sanoi, että vastaavanlaisia hyökkäyksiä on odotettavissa ja että terrorijärjestö Isisin muodostama uhka on erittäin todellinen.

– Teemme kaikkemme ollaksemme valmiina tuollaisten hyökkäysten varalta, hän sanoi.

Kaikesta huolimatta Yhdysvaltain sotilaat jatkavat evakuointitoimien avustamisessa.

– Me jatkamme tärkeimmän tehtävämme täyttämistä eli saamaan mahdollisimman monta evakuoitavaa ja (Yhdysvaltain) kansalaista pois Afganistanista, McKenzie sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu kansakunnalle Afganistanista puoliltaöin Suomen aikaa.

Yhdysvaltain lähetystöltä hälytysviesti

Yhdysvaltain lähetystö Kabulissa on kehottanut kansalaisiaan välttämään matkustamista lentokentälle sekä välttämään lentokentän portteja.

– Yhdysvaltain kansalaisten, jotka ovat Abbey Gatella, East Gatella tai North Gatella nyt, pitäisi lähteä sieltä heti, lähetystön hälytysviestissä sanotaan.

Lisäksi lähetystön viestissä kerrotaan, että räjähdyspaikalta on tullut tietoja myös tulituksesta.

Näkymä kuin "tuomiopäivä"

Silminnäkijä kuvailee Kabulin lentokentän ulkopuolella tapahtuneen räjähdyksen aiheuttaneen paljon henkilövahinkoja. France 24:n jakamalla videolla mies kertoo, miten ihmisiä paiskautui räjähdyksen voimasta sinne tänne. Myös ulkomaisia sotilaita kaatui.

– Räjähdys oli todella voimakas, mies sanoo Twitterissä julkaistulla videolla.

Hän arvioi nähneensä lähistöllä ainakin neljä-viisisataa ihmisiä.

– Kannoimme paareilla haavoittuneita, mies kertoo ja katselee vaatteitaan.

– Vaatteeni ovat aivan veressä.

Briteille työskennellyt ex-tulkki kuvailee puolestaan Sky Newsille näkymää sellaiseksi kuin olisi ollut "tuomiopäivä". Haavoittuneita oli miehen mukaan kaikkialla.

– Näin juoksevia ihmisiä, joiden kasvot ja kehot olivat veressä, mies kirjoittaa Whatsapp-keskustelussa, jonka kävi Sky Newsin toimittajan kanssa.

Hän itse ja hänen perheensä ovat turvassa.

Suomalainen suojausjoukko ei ollut osallisena tapahtuneessa

Suomen ulkoministeriön tukitehtävässä oleva Puolustusvoimien suojausjoukko ei ole ollut osallisena tapahtuneessa, kertoo Puolustusvoimat tiedotteessa.

Ulkoministeriön mukaan myöskään heidän paikalla oleva henkilöstönsä ei ollut osallisena Kabulin räjähdyksessä. Ministeriö seuraa tilannetta tiiviisti.

Vanhempi osastoesiupseeri Matti Sirkkola puolustusministeriöstä sanoo sähköpostitse STT:lle, että Suomen evakuointioperaation jatkumista ei tässä vaiheessa voi kommentoida.

– Suojausjoukko ja ulkoministeriön virkamiehet on tavoitettu. He eivät olleet osallisina tapahtuneeseen ja ovat kaikki kunnossa. Puolustusvoimilla on johtamisyhteys joukkoon, Sirkkola sanoo.

Johtoyhteydellä viitataan siihen, että Puolustusvoimilla on Suomesta yhteys operaatiossa toimivaan joukkoon.

_______

Lähteenä myös AFP.