Yhdysvallat teki ilma-iskun Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa sunnuntaina. Kohteena oli terrorijärjestö Isis-K:n itsemurhapommittaja, joka muodosti välittömän uhan kaupungin lentokentälle, sanoi Lähi-itää valvova Yhdysvaltain komentokeskus Centcom uutiskanava CNN:n mukaan.
Lennokilla tehdyn iskun kohteena olleessa ajoneuvossa oli yksi itsemurhapommittaja. Ajoneuvo oli rakennuksen vieressä, kertoi yhdysvaltalaisviranomainen CNN:lle.
Vielä on epäselvää, oliko auto tarkoitettu toimimaan autopommina vai pitikö itsemurhapommittajan käyttää sitä kuljettamiseen.
Paikallisen median mukaan lennokki-iskussa kuoli siviilejä, joiden joukossa oli lapsia. Centcomin tiedottaja Bill Urban sanoi Yhdysvaltain selvittävän, aiheuttiko isku siviiliuhreja. Tällä haavaa tästä ei hänen mukaansa ole merkkejä.
Aiemmin sunnuntaina raportoitiin siitä, että Kabulin lentokentän lähellä olevaan kiinteistöön olisi tehty ilmeisesti raketti-isku. Varmistusta tähän ei ole saatu.
Tietoa ei myöskään ole siitä, liittyikö Yhdysvaltain lennokki-isku tähän.
Blinken: Enää noin 300 Yhdysvaltain kansalaista odottaa evakuo intia
Enää noin 300 Yhdysvaltain kansalaista on pyytänyt päästä pois Afganistanista, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.
– Työskentelemme aktiivisesti näiden tuntien ja näiden päivien aikana, että saamme heidät pois, Blinken sanoi.
Jotkut amerikkalaiset ovat päättäneet jäädä Afganistaniin elokuun lopun jälkeen. Elokuun viimeinen päivä on evakuointien lopettamisen takaraja.
– He eivät kuitenkaan jumiudu Afganistaniin. (Yhdysvalloilla) on mekanismi saada heidät sieltä pois, sanoi Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan Fox-televisiokanavalla.
Blinken vahvisti ABC News -uutiskanavalla, että Yhdysvalloilla ei ole diplomaattista edustusta Afganistanissa elokuun lopun jälkeen. Suurlähetystön avaaminen uudelleen Kabulissa riippuu Blinkenin mukaan Talebanin käyttäytymisestä "tulevina viikkoina ja kuukausina".
YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet keskustelevat Afganistanin tilanteesta
Ranska ja Britannia aikovat maanantaina kehottaa YK:ta tekemään työtä sen eteen, että Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin saataisiin luotua eräänlainen turvavyöhyke humanitääristen operaatioiden turvaamiseksi.
Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka painottaa asian tärkeyttä ranskalaislehti Journal du Dimanchessa.
YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyväisjäsentä, Ranska, Britannia, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina kokoontuvat maanantaina keskustelemaan Afganistanin tilanteesta.
Kabulissa kuolleet amerikkalaissotilaat palasivat kotimaahan
Terrori-iskussa torstaina kuolleet 13 amerikkalaissotilasta palasivat kotimaahan sunnuntaina. Heitä kuljettanut kone laskeutui ilmavoimien tukikohtaan Doverissa, missä heitä vastassa olivat muun muassa presidentti Joe Biden puolisoineen, puolustusministeri Lloyd Austin ja ulkoministeri Antony Blinken.
Kabulin iskussa kuolleista sotilaista 11 oli alle 25-vuotiaita ja viisi vain 20-vuotiaita.
Tukikohdassa presidentti tapasi kuolleiden sotilaiden perheenjäseniä.
Macron: Keskustelu Talebanin kanssa ei merkitse sen tunnustamista
Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan keskustelut evakuoinneista eivät merkitse äärijärjestö Talebanin hallinnon tunnustamista.
Macron sanoi, että koska Afganistan on Talebanin valvonnassa, näitä keskusteluja täytyy käydä sen kanssa.
Tämä ei hänen mukaansa merkitse Talebanin tunnustamista, vaan sille on asetettu ehtoja, Macron sanoi ranskalaisella TF1-televisiokanavalla.
Ranska ja eräät muut länsimaat ovat viime päivinä kertoneet neuvottelevansa Talebanin kanssa siitä, kuinka ulkomaiden kansalaiset ja vaarassa olevat afganistanilaiset saataisiin pois maasta senkin jälkeen, kun kansainväliset joukot poistuvat Afganistanista.
------------------------------------------------------------------------
Korjattu aiempaa uutista klo 22.31: Afganistaniin jäävien yhdysvaltalaisten pois pääsemisestä kertoi Jake Sullivan, ei Antony Blinken.