Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain korkein oikeus ei jäädyttänyt Texasin ultratiukkaa aborttilakia

Yhdysvalloissa maan korkein oikeus on hylännyt kansalaisoikeusjärjestöjen vetoomuksen Texasin osavaltiossa eilen voimaan tulleen tiukan aborttilain jäädyttämisestä.

Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista neljä vastusti päätöstä.

Oikeus ei päätöksessään ottanut kantaa Texasin aborttilain perustuslainmukaisuuteen, vaan vetosi muotoseikkoihin. Jäädytystä kannattanut liberaali tuomari Sonia Sotomayor syytti kollegoitaan pään piilottamisesta hiekkaan räikeästi perustuslain vastaisen lain edessä.

Texasissa tuli eilen voimaan laki, joka kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Abortti ei ole sallittu edes silloin, jos raskaus on saanut alkunsa insestin tai raiskauksen seurauksena. Ainoa poikkeus on raskauden naiselle aiheuttama terveysriski.

Laki tunnetaan niin sanottuna Sydämenlyönti-lakina, koska abortti ei ole sallittu enää sen jälkeen kun sikiön sydänäänet voidaan havaita eli yleensä kuudennella raskausviikolla. Tässä vaiheessa monet naiset eivät edes tiedä raskaudestaan.

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU:n mukaan Texasissa abortin tehneistä naisista 85–90 prosentilla raskaus on havaittu kuudennen raskausviikon jälkeen.

Texasin laki pitää sisällään myös järjestelmän, jossa laittomia abortteja tekevien tai niiden tekemisessä auttavien ilmiantamisesta on luvassa rahapalkkio. Osavaltio ei osallistu aborttikiellon valvontaan.

Lain uskotaan ajavan aborttia tarvitsevat naiset naapuriosavaltioiden klinikoille keskellä pandemiaa.

Biden: Edessä perustuslain vastainen kaaos

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tuomitsi torstaina jyrkästi korkeimman oikeuden aborttilinjauksen.

– Korkeimman oikeuden päätös on ennennäkemätön loukkaus naisten perustuslaillisia oikeuksia vastaan. Se luo perustuslain vastaisen kaaoksen, presidentti sanoi.

Keskiviikkona Biden totesi, että Texasin aborttilaki rikkoo korkeimman oikeuden vanhaa päätöstä, jota on noudatettu ennakkotapauksena Yhdysvalloissa lähes puoli vuosisataa.

Presidentti painotti, että hänen hallintonsa on sitoutunut suojelemaan ja puolustamaan aborttioikeutta.

ABC Newsin julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan yhdysvaltalaisista 54 prosenttia on sitä mieltä, että abortin pitäisi olla laillinen kaikissa tai lähes kaikissa tapauksissa. 42 prosentin mielestä aborttien tulisi olla laittomia.