Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uutismedian liiton tutkimus: Sanomalehdillä on ykkössija luotettavimpana mediana, aiempi tutkimus nosti kärkeen Ylen uutiset

Kyselyssä television merkitys korostui luotettavana koronauutisten välittäjänä.

Lähes jokainen suomalainen lukee sanomalehtiä. Antti Aho

STT

Sanomalehdillä on ykkössija luotettavimpana mediana, ilmenee elokuussa tehdystä Uutismedian liiton tilaamasta tutkimuksesta.

Kolme neljästä suomalaisesta pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä kyselyn mukaan luotettavina. Kysymyksenasettelussa vastaajilta kysyttiin, mihin medioihin he yhdistävät luotettavuuden ominaisuutena. Sanomalehtien jälkeen toiseksi sijoittui televisio verkkopalveluineen ja kolmanneksi radio verkkopalveluineen. Kyselyssä ei eritelty esimerkiksi tv- tai radiouutisia välineiden muusta sisällöstä.

Alkuvuonna Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä kyselytutkimuksessa saatiin erisuuntaisia tuloksia. Tuolloin Ylen uutiset, STT ja MTV uutiset saivat kansalaisilta parhaan arvosanan uutisoinnin luotettavuudessa. Tällöin luotettavuudesta kysyttiin tiedotusvälineittäin.

Koronaa koskevissa uutisissa luotetaan eniten televisioon, sanomalehtiin ja viranomaisiin

Uutismedian liiton tutkimuksessa suomalaisilta kysyttiin myös, mitä mediaa he pitävät luotettavimpana tiedonlähteenä koronaviruksen vaikutuksista yhteiskuntaan ja omaan elämäänsä. Vastaajien mukaan luotettavinta tietoa koronasta jakoi televisio, toisena sanomalehdet ja kolmantena viranomaiset.

Näiden tiedonlähteiden luotettavuus koronauutisoinnissa on säilynyt jokseenkin samana kuin vuotta aiemmin.

Lisäksi kyselyssä selvitettiin, mistä suomalaiset kokevat saavansa luotettavinta tietoa koronarokotusten merkityksestä ja vaikutuksista. Ykköseksi nousivat niukalla johdolla sanomalehdet ja toisen sijan jakoivat televisio ja viranomaiset.

Medioiden luotettavuutta ja koronauutisointia tutkittiin osana Tuhat suomalaista -tutkimusta. Tutkimuksen toteutti IRO Research , ja sitä varten haastateltiin tuhat 18 vuotta täyttänyttä suomalaista. Tutkimuksen tilannut Uutismedian liitto on sanomalehtien, kaupunkilehtien ja muiden yksityisten uutismedioiden julkaisijoiden toimialajärjestö.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut