Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kabulin lentokenttä lähellä aukeamista kaupallisille lennoille – Afganistanista on lähtenyt jo toinen evakuointilento USA:n vetäytymisen jälkeen

Afganistanin pääkaupungista Kabulista on lähtenyt jo toinen evakuointilento noin vuorokauden sisään, kertoo uutiskanava CNN . Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka paljon ihmisiä nyt evakuoidaan ja minkä maiden kansalaisia he ovat.

Evakuointilentojen uusi käynnistyminen viittaa siihen, että kaupalliset lennot Kabuliin saattavat jatkua piankin. CNN:n lähteen mukaan Afganistanin siviililennoista vastaava viranomainen valmistelee jo seuraavia lentoja ja Afganistanin molemmat isot lentoyhtiöt Kam Air ja Ariana Afghan Airlines suunnittelevat useiden reittien avaamista.

Qatar ja Turkki ovat kertoneet työskennelleensä saadakseen lentokentän nopeasti toimintaan, jotta ihmisiä saataisiin Afganistanista ulos ja apua sisään.

Vasta eilen runsaat sata länsimaalaista onnistuttiin evakuoimaan Afganistanista lennolla Qatarin Dohaan. Qatar Airwaysin lennolla Qatarin Dohaan evakuoitavien joukossa oli uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan yhdysvaltalaisten lisäksi ainakin kanadalaisia, hollantilaisia, saksalaisia ja ukrainalaisia.

Se oli ensimmäinen evakuointi sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen sotilaat poistuivat maasta sekasortoisesti viime kuun lopussa. Afganistanista evakuoitiin viime kuun lopussa kovassa kiireessä ja kaaoksessa yli satatuhatta ihmistä samalla, kun Yhdysvaltojen sotilaat poistuivat maasta. Evakuoinnin yhteydessä Kabulissa kuoli toistasataa ihmistä.

Yhdysvallat kehui äärijärjestö Talebanin toimineen eilisen evakuointilennon yhteydessä asiallisesti ja ammattimaisesti.

Tiedon uusista evakuointilennoista levittyä ihmisiä alkoi taas kerääntyä Kabulin lentokentän läheisyyteen kärkkymään paikkaa seuraavilla lennoilla.

YK:n pääsihteeri Guterres: Talebanin kanssa on ylläpidettävä dialogia

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että kansainvälisen yhteisön tulee ylläpitää dialogia Afganistanissa valtaan nousseen äärijärjestö Talebanin kanssa.

Guterres sanoo, että maan talouden romahtamisella olisi humanitaarisia seurauksia. Hänen mukaansa jopa miljoonat voivat olla vaarassa kuolla nälkään.

– Meidän tulee ylläpitää Talebanin kanssa dialogia, jossa vahvistamme suoraan periaatteitamme (...) afganistanilaisille solidaarisuutta tuntevaa dialogia, Guterres sanoi.

– Meidän tehtävämme on levittää solidaarisuuttamme ihmisille, jotka kärsivät, missä miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään.

Guterres sanoo, että ei ole olemassa takeita siitä, mitä keskustelusta voisi syntyä. Hänen mukaansa keskustelu on tärkeää, jos tavoitteena on, että Afganistanista ei tule terrorismin keskusta, että naiset ja tytöt eivät menetä saavutettuja oikeuksia, ja että etniset vähemmistöt ovat edustettuina.

YK:n toiveena on hallitus, jossa olisi mukana afganistanilaisen yhteiskunnan eri osapuolia. Uusi väliaikaishallinto ei kuitenkaan anna tällaista kuvaa. Hallituksessa ei esimerkiksi ole naisministereitä.

Guterresin mukaan Taleban haluaa tunnustusta, taloudellista tukea ja pakotteiden purkamista. Pääsihteeri pohtii, että tämä antaa kansainväliselle yhteisölle vaikutusvaltaa.

"On löydettävä, ja nopeasti, toimintatapa, jonka avulla rahat voivat virrata Afganistaniin"

YK:n pääsihteerin Afganistanin-erityisedustaja Deborah Lyons sanoi aiemmin, että valtioiden tulisi mahdollistaa rahan siirtyminen Afganistaniin Taleban-hallinnosta huolimatta.

– On löydettävä, ja nopeasti, toimintatapa, jonka avulla rahat voivat virrata Afganistaniin talouden ja yhteiskunnallisen järjestyksen täydellisen hajoamisen estämiseksi, Lyons sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Lyons korosti, että useat miljoonat ihmiset voisivat ajautua köyhyyteen jo valmiiksi taloudellisesti köyhässä maassa. Hän pohti myös, että köyhyys ja nälkä voivat saada myös yhä enemmän ihmisiä pyrkimään pois maasta.

USA:lta kiitosta Talebanille evakuoinnista

Yhdysvallat on antanut Talebanille kiitosta "asiallisuudesta ja yhteistyövalmiudesta", kun Afganistanin vallanpitäjät edistivät amerikkalaisten ensimmäistä evakuointia maasta Yhdysvaltain armeijan vetäytymisen jälkeen.

Lento Kabulista Dohaan Qatar Airwaysin tilauslennolla torstaina merkitsi "myönteistä ensimmäistä askelta" uudessa järjestelmässä, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Emily Horne sanoi.

– Talebanit ovat osoittaneet joustavuutta, ja he ovat olleet asiallisia ja ammattimaisia ​​(evakuoinnissa). Tietysti haluaisimme nähdä lisää tällaisia ​​lentoja, Horne totesi.

Ympärivuorokautinen ilmakuljetus toi pois Afganistanista sodan kahden viimeisen viikon aikana yli 123 000 ihmistä.