Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban: Naiset saavat opiskella yliopistoissa, mutta vain miehistä erillään

Afganistanilaiset naiset saavat opiskella yliopistossa niin kauan kun he opiskelevat miehistä erillään, ääriliike Talebanin korkeakoulutuksen ministeri Abdul Baqi Haqqani sanoi sunnuntaina.

Aiemmin Taleban on ilmoittanut sallivansa naisten opiskelun, mikäli nämä käyttävät koko kehon peittävää abayaa tai lähes koko kasvot peittävää niqabia ja suostuvat sukupuolten väliseen erotteluun.

Osa ihmisistä kuitenkin pelkää, että määräys jättää naiset joka tapauksessa yliopisto-opetuksen ulkopuolelle, koska yliopistoilla ei ole resursseja tarjota erillisiä opiskelutiloja miehille ja naisille.

Lisäksi naisopettajien riittävästä määrästä on oltu huolissaan.

Talebanin aiemmalla valtakaudella naisten työnteko ja opiskelu käytännössä estettiin. Taleban on luvannut nyt enemmän oikeuksia naisille, mutta osa on suhtautunut lupauksiin skeptisesti. Esimerkiksi Talebanin muodostamassa virkaatekevässä hallituksessa ei ole yhtään naisministeriä.

Myös YK:n Afganistan-edustajan Deborah Lyonsin mukaan naisia on jo joillain alueilla estetty tekemästä töitä tai opiskelemasta, Guardian kertoo.

Taleban on luvannut, että naiset saavat käydä töissä "islamin periaatteiden mukaan", mutta yksityiskohtaista selvitystä siitä, mitä asia voisi tarkoittaa, ei ole annettu.

Qatarin ulkoministeri vieraili Afganistanissa - tähän mennessä korkea-arvoisin uuden Taleban-hallinnon tavannut ulkovaltojen edustaja

Qatarin ulkoministeri, sheikki Mohammed bin Abdulrahman al-Thani on tänään vieraillut Afganistanissa.

Hän on tähän mennessä korkea-arvoisin ulkovaltojen edustaja, joka on vieraillut maassa sen jälkeen, kun ääriliike Taleban kaappasi vallan elokuussa. Yksikään maa ei ole virallisesti tunnustanut Talebanin hallintoa.

Twitterissä on jaettu kuvia ministerin lyhyestä vierailusta, mutta yksityiskohtia tapaamisesta tai siinä keskustelluista asioista ei ole kerrottu.

Qatarilla on ollut tärkeä rooli Afganistanissa, sillä Talebanin rauhanneuvottelut Yhdysvaltain ja Afganistanin aiemman hallinnon kanssa järjestettiin Qatarissa. Lisäksi Qatarin kautta evakuoitiin kymmeniätuhansia afganistanilaisia pakolaisia Talebanin noustua valtaan.