Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanada vapautti vuosia kotiarestissa olleen Huawein talousjohtajan, myös Kiina päätti "panttivankidiplomatiansa"

Kanadan ja Kiinan välejä vuosia jäytänyt diplomaattinen kiista sai päätöksensä, kun Kanadassa kotiarestissa olleen teknologiajätti Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun sallittiin palata Kiinaan. Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi, että kaksi Mengin kiinnioton jälkeen Kiinassa vangittua kanadalaista, liikemies Michael Spavor ja entinen diplomaatti Michael Kovrig, ovat myös päässeet vapaiksi ja matkalla kotiin.

Kanada otti Mengin kiinni vuoden 2018 lopulla Vancouverissa, koska Yhdysvallat oli antanut hänestä pidätysmääräyksen. Mengiä syytettiin Iranin vastaisten talouspakotteiden rikkomisesta. Kiina piti syytteitä täysin poliittisina.

Meng teki aiemmin perjantaina syytesopimuksen yhdysvaltalaisten syyttäjien kanssa, minkä jälkeen Kanadan korkein oikeus päätti luovutustoimet. Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär oli Kanadassa kotiarestissa liki kolme vuotta.

– Tämä on ollut hajottavaa aikaa minulle äitinä, vaimona ja talousjohtajana. Uskon, että jokaisella asialla on valoisa puoli. Tämä oli korvaamaton kokemus elämässäni, Meng sanoi.

"Uskomattoman vaikea koettelemus"

Korkean profiilin kiinalaisen pidätys Kanadassa käynnisti Kiinassa rajut vastatoimet, joita on laajalti luonnehdittu länsimaissa Kiinan panttivankidiplomatiaksi. Spavorille ja Kovrigille luettiin syytteet vakoilusta, ja Spavor ehdittiin tuomita 11 vuodeksi vankeuteen.

Kanadan entinen Kiinan-lähettiläs Guy Saint-Jacques luonnehtii, että kanadalaisten yhtäaikainen vapauttaminen Mengin kanssa viimeistään osoittaa panttivankidiplomatian olleen osuva luonnehdinta. Saint-Jacquesin mukaan kahdenväliset suhteet tuskin palaavat entiselleen, vaikka yksi suhdetta kuormittava asia onkin saatu ratkaistua.

Kanadan pääministeri Trudeau kuvasi Michaelien osoittaneen voimakkuutta, sinnikkyyttä ja arvokkuutta.

– Nämä kaksi miestä ovat kokeneet uskomattoman vaikean koettelemuksen, Trudeau sanoi.

Kiinalaismediassa Mengin vapautusta juhlittiin Kiinan hallinnon sitkeiden ponnisteluiden tuloksena mainitsematta kanadalaisten vapauttamista.