Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hovi tuomitsi myös toisen työntekijän Kokemäenjoen vuoden 2017 öljyvuodosta – jokeen valui ainakin 44 000 litraa polttoöljyä

Kokemäenjoen öljyvuodossa tuottamukselliseen ympäristön turmelemiseen syyllistyi myös Porin Energian toinen työntekijä, katsoi Vaasan hovioikeus tiistaina antamassaan tuomiossa. Kuva vuotopaikan läheltä. Tomi Glad / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Kokemäenjoen öljyvuodossa tuottamukselliseen ympäristön turmelemiseen syyllistyi myös Porin Energian toinen työntekijä, katsoi Vaasan hovioikeus tiistaina antamassaan tuomiossa. Jokeen valui joulukuussa 2017 ainakin 44 000 litraa kevyttä polttoöljyä.

Hovioikeus määräsi työntekijän maksettavaksi 20 päiväsakkoa, joista kertyy hänen tuloillaan 640 euroa maksettavaa. Satakunnan käräjäoikeus oli hylännyt syytteen hänen osaltaan.

– Syyksi luettu rikos perustuu siihen, että hän on kaukolämpöpäivystäjänä laiminlyönyt varmistaa, että kevyen polttoöljyn purkaminen on tapahtunut oikeaan putkeen, toteaa hovioikeus tuomiossaan.

Tuottamuksellisuus tarkoittaa sitä, että rikoksen ei katsota olleen tahallinen tai johtuneen piittaamattomuudesta, vaan esimerkiksi varomattomuudesta. Vuoto sattui polttoöljykuorman tyhjennyksen yhteydessä. Saneeraustöiden keskeneräisyyden takia öljy purettiin vahingossa vaahdotuslinjaputkeen öljyputken sijasta.

Toinen yrityksen työntekijä tuomittiin Satakunnan käräjäoikeudessa 30 päiväsakkoon tuottamuksellisesta ympäristön turmelemisesta. Hovioikeus piti hänen tuomionsa muuten ennallaan, mutta velvoitti hänet korvaamaan myös Porin Energian oikeudenkäyntikulut.

Syyttäjä vaati lisäksi Porin Energialle yhteisösakkoa. Tämän vaatimuksen sekä käräjäoikeus että hovioikeus hylkäsivät. Yhtiön ei katsottu ottaneen tietoista riskiä, vaan päinvastoin toimineen vastuullisesti ehkäistessään vuodon vahinkoja.

Lisäksi yrityksen todettiin muuttaneen käytäntöjään, jottei vastaavaa enää tapahtuisi. Hovioikeus vapautti yrityksen käräjäoikeuden tuomitsemasta oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuudesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut