Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös koiralla voi olla ADHD – yksinäiset nuoret uroskoirat kärsivät keskittymiskyvyttömyydestä eniten

Myös koirat kärsivät ADHD:n kaltaisista oireista, selviää Helsingin yliopistossa tehdystä väitöskirjatutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui noin 11 000 koiraa eri roduista, ikäluokista ja sukupuolista. ADHD:n kaltaisia oireita koirissa ovat yliaktiivinen ja impulsiivinen käytös, sekä keskittymiskyvyttömyys.

Tutkija Sini Sulkaman mukaan nämä oireet olivat yleisimpiä nuorilla koirilla ja uroskoirilla. Samoista oireista kärsivät eniten ne koirat, jotka viettivät päivittäin enemmän aikaa yksin kotona.

– Koirat jakavat ihmisen kanssa monia samankaltaisuuksia, kuten fysiologisia ominaisuuksia ja yhteisen elinympäristön. Niillä esiintyy ADHD:n kaltaista käyttäytymistä luonnostaan, Sulkama kertoo.

– Tutkimuksemme löydökset voivat auttaa tunnistamaan, ymmärtämään ja hoitamaan näitä oireita koirissa. Lisäksi ne osoittavat samankaltaisuutta ihmisten ADHD:n kanssa vahvistaen koiran asemaa ADHD:n tutkimuksessa, Helsingin yliopiston professori Hannes Lohi sanoo.

Yksin aikaa viettävien koirien oireet voivat johtua eläinten sosiaalisuudesta.

– Koirat saattavat turhautua ja stressaantua yksin ollessaan, mikä voi purkautua yliaktiivisuutena, impulsiivisuutena ja keskittymiskyvyttömyytenä. On myös mahdollista, että ne saavat vähemmän liikuntaa ja huomiota omistajiltaan, Sulkama pohtii.

Myös koiran rotu voi vaikuttaa käyttäytymiseen.

– Yliaktiivisuus ja impulsiivisuus ja toisaalta hyvä keskittymiskyky ovat yleisiä työkoiriksi jalostetuilla roduilla, kuten saksanpaimenkoiralla ja bordercolliella. Sitä vastoin lemmikkeinä tai näyttelykoirina suosituilla roduilla, kuten chihuahualla, pitkäkarvaisella colliella ja villakoiralla rauhallisempi luonne on eduksi ja tekee niistä helpompia seuralaisia arjessa. Toisaalta näillä roduilla keskittymiskykyä ei ole pidetty yhtä tärkeänä ominaisuutena kuin työkoiraroduilla, ja keskittymiskyvyttömyys voi siksi olla seurakoirilla yleisempää, Lohi analysoi.