Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiran adhd:n kaltainen käytös muistuttaa ihmisen adhd:ta – koira voisi toimia tutkimuksen mallilajina

Koira voi olla lupaava mallilaji adhd-tutkimuksessa, selviää Helsingin yliopiston laajasta tutkimuksesta . Tutkimusryhmän löydökset viittaavat siihen, että sekä ihmisten että koirien impulsiivisuutta, aktiivisuutta ja keskittymiskykyä säätelevät samat aivoalueet ja neurobiologiset reitit.

Professori Hannes Lohen johtama ryhmä keräsi käyttäytymiskyselyllä tietoja yli 11 000 koirasta. Kyselyssä selvitettiin koirien yliaktiivisuutta, impulsiivisuutta ja keskittymiskyvyttömyyttä ihmisten adhd-tutkimuksissa käytettyyn kyselyyn perustuvilla kysymyksillä. Tavoitteena oli tunnistaa koirien adhd:ta muistuttavan käytöksen ympäristötekijöitä ja mahdollisia yhteyksiä muihin käyttäytymispiirteisiin.

Tutkimuksessa selvisi, että koiran sukupuoli, ikä, rotu, käyttäytymisongelmat ja jotkin ympäristötekijät ovat yhteydessä yliaktiiviseen ja impulsiiviseen käytökseen sekä keskittymiskyvyttömyyteen eli adhd:hen. Löydökset olivat samankaltaisia kuin ihmisten adhd:ssa, mikä Lohen mukaan vahvistaa koiran asemaa adhd:n tutkimuksessa.

Yksinolo voi stressata koiraa

Väitöskirjatutkija Sini Sulkama sanoo yliopiston tiedotteessa , että koirat ovat kiinnostavia malleja ihmisen adhd:n tutkimukseen, koska niillä esiintyy adhd:n kaltaista käyttäytymistä luonnostaan. Lisäksi koirilla ja ihmisillä on muitakin samankaltaisuuksia, kuten fysiologisia ominaisuuksia ja yhteinen elinympäristö.

Koiran ikä, sukupuoli, yksin vietetyn ajan määrä ja omistajan koirakokemus vaikuttavat käyttäytymiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että nuorilla ja uroskoirilla yliaktiivisuus, impulsiivisuus ja keskittymiskyvyttömyys olivat yleisempiä kuin muilla.

– Vastaavia ikään ja sukupuoleen liittyviä havaintoja on tehty adhd:hen liittyen myös ihmisillä, kertoo filosofian tohtori Jenni Puurunen tiedotteessa.

Adhd:n kaltainen käytös oli yleisempää niillä koirilla, jotka viettivät päivittäin muita koiria enemmän aikaa yksin kotona.

– Sosiaalisina eläiminä koirat saattavat turhautua ja stressaantua yksin ollessaan, mikä voi purkautua yliaktiivisuutena, impulsiivisuutena ja keskittymiskyvyttömyytenä. On mahdollista, että pidempiä yksinoloaikoja viettävät koirat saavat myös muutoin vähemmän liikuntaa ja huomiota omistajiltaan, Sulkama arvioi.

Adhd ja ocd kulkevat usein yhdessä

Yliaktiivisuus oli yleisempää koirilla, jotka eivät olleet omistajiensa ensimmäisiä koiria. Syy tähän on epäselvä.

– Ensimmäiseksi koiraksi saatetaan valita vähemmän aktiivinen, seurakoiraksi sopiva yksilö, kun taas kokemuksen myötä seuraaviksi koiriksi voi valikoitua aktiivisempia ja haastavampia koiria, Sulkama sanoo.

Rotujen välillä onkin eroja, sillä jalostus on huomattavasti vaikuttanut rotutyypilliseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi työkoiriksi jalostetuilla koirilla on yleisesti yliaktiivisuutta ja impulsiivisuutta mutta hyvä keskittymiskyky.

Tutkimus vahvistaa myös jo aiemmin havaittuja yhteyksiä yliaktiivisuuden, impulsiivisuuden ja keskittymiskyvyttömyyden sekä pakko-oireisen käyttäytymisen, aggressiivisuuden ja arkuuden välillä. Esimerkiksi pakko-oireinen häiriö (ocd) esiintyy usein yhdessä adhd:n kanssa, ja koirilla ocd:n kaltainen käytös voi ilmetä esimerkiksi jatkuvana pintojen tai itsensä nuolemisena tai hännän jahtaamisena.

Tutkimus on osa akatemiahanketta, jonka tarkoitus on selvittää koirien käyttäytymisen epidemiologiaa, ympäristö- ja perintötekijöitä ja aineenvaihdunnan muutoksia.