Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hammashoito ei suju vieläkään pandemiaa edeltävään tahtiin –"Pahimmassa tapauksessa hoitovelan purkaminen tulee kestämään vielä vuosia"

Koronapandemian vaikutukset näkyvät edelleen hoitovelkana suun terveydenhoidossa, kertoo Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia. Sen mukaan hoitovelan purkaminen voi kestää vielä vuosia.

Suun terveydenhuollon alasajo keväällä 2020 ja muut epidemian vaikutukset saivat Apollonian mukaan aikaan noin 1,1 miljoonan käynnin hoitovelan. Tilannetta vaikeuttaa se, että pohjalla oli jo valmiiksi melko paljon vanhaakin hoitovelkaa.

Apollonia kertoo, että hammashoidon vastaanotot ovat toimineet jo lähes täydellä kapasiteetilla viime vuoden syksystä alkaen, mutta hoitokäyntien määrissä ei ole päästy vieläkään pandemiaa edeltävälle tasolle. Syitä tähän ovat muun muassa ylimääräisten varotoimien vuoksi pidennetyt käyntiajat, henkilökunnan karanteenit ja sairaslomat sekä henkilökuntapula.

Hoitovelan kerrotaan keskittyvän erityisesti pahimpien epidemia-alueiden suuriin kuntakeskuksiin. Velkaa on yritetty kuroa kiinni esimerkiksi lisätöillä, ostopalvelutoiminnalla, vuokratyövoimalla ja etäpalveluja kehittämällä.

Lisäresurssit olisivat tarpeen

– Pula henkilökunnasta, erityisesti hammashoitajista, vaikeuttaa hoitojonojen purkua. Kertyneen hoitovelan purkaminen tuleekin vaatimaan lisäresursointia, palveluiden uudelleen organisointia ja lisää hoitohenkilöstöä. Pahimmassa tapauksessa hoitovelan purkaminen tulee kestämään vielä vuosia, sanoo THL:n ylihammaslääkäri Ulla Harjumaa tiedotteessa.

Apollonia kertoo myös, että epidemia on viivästyttänyt joidenkin suusairauksien hoitoa ja odotusaikana pahentuneet oireet vaativat nyt vaativampaa hoitoa. Viivettä on havaittu esimerkiksi suusyöpien diagnosoinnissa. Lisäksi arvioidaan, että osa potilaista ei todennäköisesti ole edelleenkään hakeutunut hoitoon tarpeesta huolimatta.

Potilastyössä tapahtuneilta koronavirustartunnoilta on Apollonian mukaan vältytty suun terveydenhuollossa lukuun ottamatta muutamaa tartuntaepäilyä. Tämän arvioidaan olevan hyvien suojaus- ja hygieniakäytäntöjen ansiota.